Ferrari győzelem a Le Mans-i 24 órás autóversenyen

A 92. Le Mans-i 24 órás autóversenyen vasárnap délután izgalmas fordulatok és drámai utolsó körök után ismét egy Ferrari diadalmaskodott.

A szombat délután 4 órakor kezdődött versenyen egy LMGT3 kategóriás autó vasárnap reggel nagy sebességnél megcsúszott, nekicsapódott a gumifalnak, majd felborult. A Heart of Racing Team által üzemeltetett 27-es rajtszámú Aston Martinja jelentős károkat szenvedett, azonban a balesetet szenvedő olasz pilóta, Daniel Mancinelli sértetlen maradt és önerejéből ki tudott szállni a roncsból. A verseny folytatásához a pályamunkások azonnal hozzáláttak a gumifal helyreállításához, ami alatt a versenyzők a biztonsági autó mögött, csökkentett sebességgel haladtak.

A verseny állása a cikk írásának idején még nem tükrözte a végeredményt, azonban a Ferrari AF Corse 50-es rajtszámú versenyautója, melyet a dán Nicklas Nielsen, az olasz Antonio Fuoco és a spanyol Miguel Molina vezetett, győzedelmeskedett. A Ferrari 311 kört tett meg és 26 boxkiállást hajtott végre, miközben a legnagyobb sebessége 343,4 km/h volt. A verseny végén majdnem kifogyott az üzemanyagból, de végül sikerült megőriznie előnyét.

A második helyen a Toyota Gazoo Racing 7-es rajtszámú kocsija végzett, Jose Maria Lopez, Kamui Kobayashi és Nyck de Vries vezetésével, mindössze kicsit több mint 14 másodperces hátránnyal a győzteshez képest. A Toyota futotta a futam leggyorsabb körét, 3:28.756-os idővel.

A harmadik helyet a tavaly győztes Ferrari 51-es rajtszámú autója szerezte meg, James Calado, Antonio Giovinazzi és Alessandro Pier Guidi vezetésével, míg a negyedik és hatodik helyen Penske Porschék, az ötödik helyen egy másik Toyota, a hetedik helyen a Cadillac, a nyolcadik és kilencedik helyen Jota Porschék, a tizedik helyen pedig egy Lamborghini végzett.

Az LMP2 kategóriában a United Autosport 22-es kocsija nyert, Bijoy Garg, Oliver Jarvis és Nolan Seigel vezényletével, a szériaközeli LMGT3-ban pedig Richard Lietz, Morris Schuring és Yasser Shahin nyert a Manthey EMA csapat 91-es Porsche 911-es autójával.

A verseny során több csapat is csalódást keltő eredményt ért el, például a Peugeot-k 11-12. helyen végeztek, az Alpine-ok és egy BMW kiestek, míg a vadonatúj autóval nevezett Lamborghini a 13. helyen zárt, az Isotta Fraschini pedig a 14. helyen.

A Le Mans-i 24 órás autóverseny vasárnap délután ért véget, és bár a verseny jelentős része már lezajlott, a változékony, gyakran esős időjárás számos fordulatot hozott a legendás versenyen, ahol idén 186 pilóta állt rajthoz. Közöttük volt az F1 világbajnoka, Jenson Button is, aki a verseny előtt osztotta meg velünk gondolatait, és a Jota Porsche csapatával a tizedik helyen állt a cikk írásának pillanatában.