Donald Trump megszüntetné az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke, bejelentette, hogy ha újra elnök lesz, megszünteti az Ukrajnának nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a "valaha élt politikusok legnagyobb üzletemberének" nevezte.

A detroiti kampánygyűlésen Trump élesen bírálta az amerikai segítséget, amelyet Ukrajna kap az ország Oroszország elleni háborújához. Kijelentette, hogy amennyiben őt választják újra az Egyesült Államok elnökévé, véget vet ennek a finanszírozásnak. Trump hozzátette, hogy elnöksége idején az Egyesült Államok nem vett részt háborúkban, kivéve az Iszlám Állam elleni hadműveleteket. Szerinte a háborúk nemcsak anyagi, hanem kulturális károkat is okoznak.

Trump megemlítette, hogy véleménye szerint ha ő lett volna az elnök, nem tört volna ki a konfliktus Ukrajnában, és hasonlóképpen megelőzhető lett volna az Izrael elleni támadás is. Egész pontosan így fogalmazott: "Szerintem Zelenszkij lehet a valaha élt legjobb értékesítő a politikusok között. Akárhányszor az országunkba jön, 60 milliárd dollárral távozik." Ez a kijelentés is azt mutatja, hogy Trump kritikusan szemléli Zelenszkijt és az Ukrajnának nyújtott amerikai segítséget. A volt amerikai elnök detroiti kampányeseményén kijelentette, hogy újraválasztása esetén ezt azonnal „rendezni fogja” és Zelenszkijt „minden idők legnagyobb üzletkötőjének” nevezte, amiért Ukrajna igyekszik pénzügyi támogatást szerezni az Egyesült Államoktól. „Négy napja 60 milliárd dollárral tért haza, utána bejelenti, hogy újabb 60 milliárdra van szüksége. Ennek soha nincs vége” – mondta.

Közben az ukrán vezérkar szerint fokozta a támadások ütemét a békekonferencia idején az orosz hadsereg, különösen a donyecki Pokrovszk térségében próbáltak meg áttörést elérni. A kijevi hadvezetés szerint vasárnap itt volt a legtöbb összecsapás, összesen 36, ebből 25-öt elhárítottak, 11 még zajlott este fél 10-kor. Az orosz védelmi minisztérium a zaporizzsjai Zahirne bevételéről tett bejelentést, a minisztérium közlése szerint hatból öt frontszakaszon előrenyomultak Ukrajnában.

Oroszország légi csapást mért a harkivi területen lévő Piski Radkivszkij falura, a támadásban megsérült egy 33 éves, terhes nő, egy 13 éves fiú és egy 59 éves férfi, mindhárman kórházba kerültek. A délutáni támadásban tíz házon és egy mentőautón esett kár.

Az orosz invázió kezdete óta először rendezték meg Kijevben a Pride-ot. Több százan gyűltek össze az esőben szivárványszínű zászlókkal és az egységre, békére felszólító transzparensekkel. Biztonsági okokból a rendőrség tíz perc után feloszlatta a felvonulást. Az egyik szervező, Robert Lutsenko azt nyilatkozta, a rendőrség figyelmeztette, hogy radikális, LMBTQ+-ellenes csoportok is szerveztek demonstrációt a városban. 2015-ben tíz felvonuló és több rendőr is megsérült a homofób ellentüntetők támadásában.

A háború eddig 32 milliárd dolláros környezetvédelmi kárt okozott, az első két év 175 millió tonna szén-dioxidot termelt. 2022 novemberében az ENSZ határozatot hozott arról, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie a támadás okozta veszteségekért, egyes tudósok szerint a kifizetéseknek az éghajlati károkért járó kompenzációt is tartalmazniuk kéne.