David Beckham adóügyi botránya: A futballista, aki elkerülte az adófizetést

Tom Bower új könyvében vádakat fogalmaz meg David Beckham ellen, állítva, hogy a futballista etikailag kérdéses módszerekkel kerülte el az adófizetést, ami miatt nem részesülhetett lovagi címben.

A neves író és oknyomozó újságíró, Tom Bower legújabb kötetében, a The House of Beckham című művében számos vádat emel David Beckham ellen. Bower szerint Beckham, akit a "pénz megszállottjaként" ír le, tanácsokat kért arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti adóterheit legális úton. A könyv szerint ezek a módszerek etikailag megkérdőjelezhetőek voltak, és ezáltal Beckham esélyt vesztett a lovaggá ütés lehetőségére.

Beckham, aki lenyűgöző teljesítményt nyújtott a Manchester United csapatában, 2003-ban csatlakozott a Real Madridhoz. A Mirror szerint a futballista nem fizetett adót a Nagy-Britannián kívül szerzett jövedelme után, annak ellenére, hogy a Real Madridban töltött ideje alatt évente körülbelül 16 millió fontot, azaz több mint 7,5 milliárd forintot keresett.

Bower könyvében Beckhamet pénzéhesnek nevezi, aki már évek óta vágyott a lovagi címre. Azonban 2021-ben, amikor felmerült a neve a potenciális lovagok között, adóügyi botránya miatt nem részesülhetett ebben a megtiszteltetésben.

Az oknyomozó újságíró szerint "zseniális" volt, hogy senki sem vette észre Nagy-Britanniában, hogy Beckham adóügyi számkivetetté vált. Amikor Beckham a Real Madridhoz szerződött, és így már nem volt az Egyesült Királyság rezidense, lehetősége nyílt arra, hogy ne fizessen adót a külföldön szerzett jövedelme után. Emellett Beckhamnek legfeljebb 90 napot volt szabad az Egyesült Királyságban tartózkodnia évente, hogy megőrizze nem rezidens státuszát, és munkáit is ennek megfelelően alakította.