Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom elnöke lemondott

Huszár Viktor, a Gattyán György által alapított Megoldás Mozgalom elnöke, kedden reggel jelentette be hivatalosan is lemondását. A döntését azzal indokolta, hogy fontosnak tartja a politikusok felelősségvállalását az eredményeikért, és az Európai Parlamenti választásokon elért rossz eredmény, a támogatottság 1,1 százalékról 0,4 százalékra csökkenése elfogadhatatlan számára.

Huszár Viktor a lemondását követően kifejtette: "önazonos és hiteles maradás végett" döntött a távozás mellett. Úgy véli, új energia kell a pártba, de mint a párt alapítója, továbbra is elkötelezett marad a MEMO iránt, és mindent megtesz a magyarországi változásért. Köszönetet mondott mindazoknak, akik 2022-ben és 2024-ben is támogatták őket, kiemelve, hogy 80-90 ezer ember szavazott a MEMO-ra.

A Megoldás Mozgalomhoz köthető Gattyán György neve nemrégiben került ismét a közélet fókuszába, amikor Tiszolczi Lajos, korábbi NAV-os nyomozó, a Partizán műsorában állította, hogy Gattyán György 19,4 milliárd forintos adócsalási ügyét a magyar politika legmagasabb szintjei miatt szőnyeg alá söpörték 2021-ben. Az adóhivatal ezt cáfolta, de Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője feljelentést tesz az ügyben.

Az idén is nagyon látványos választási kampányt folytató párt kampányalapja a negyedik leggazdagabb magyar magánvagyona, országszerte harmincnégy polgármesterjelöltet és további nyolcvannyolc listás jelöltet indítottak az önkormányzati választásokon. Az EP-választási listán hét jelöltjük volt, listavezetőjük Huszár Viktor volt, aki a teqball feltalálója és alapítója Gattyán mellett.

Huszár két éve azzal került be a sajtóba, hogy a dúsgazdag orosz-magyar kettős állampolgárságú Rahimkulov családdal is voltak üzletei, és barátjának nevezte a Városháza-ügy miatt ismertté vált Rahimkulov Ruszlant. Ugyanez a család volt az, aminek gyerekével kivételeztek a Corvinuson, emiatt robbant ki a vizsgabotrányként emlegetett ügy.

A Megoldás Mozgalom főleg Gattyán alkalmazottaiból, sportolókból és influencerekből áll, de felbukkantak volt minisztériumi alkalmazottak és egy ex-helyettes államtitkár is. Huszár 2022-ben, még alelnökként mondta a képviselőnek jelentkezőkről egy Andrássy-úti ex-luxusáruház legfelső emeletén kialakított tárgyalóteremben, hogy „ezerkétszáz emberből nagyjából kilencven százalék nem vállalható, mert vagy politikai kém, vagy újságíró, vagy csak simán bolond, vagy pedig pénzt akar”.

Mindezt azért tudjuk, mert 2022-ben szerzőnk beépült a Gattyán-pártba, hogy többet tudjon meg róla, mint a neki kampányoló aktivisták.

Huszár Viktor nem az egyetlen politikus, aki a választási eredmények fényében lemondott. Donáth Anna, a Momentum elnöke és az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is vállalták a felelősséget pártjuk eredményeiért, és lemondásukat követően hangsúlyozták, hogy a politikában a felelősségvállalás és a tanulságok levonása elengedhetetlen.

Címlapon: Huszár Viktor szavaz a 2024-es önkormányzati és EP-választásokon. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA (Telex)