A választási plakátok eltávolításának felelőssége

A választási plakátok eltávolításának kérdése érdekes fordulatot vett, miután a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) álláspontja szerint ez a feladat a helyi önkormányzatokra hárul.

A választások után több mint két héttel még mindig számos választási plakát látható a köztereken, amelyek nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem a közlekedést is akadályozzák. A választási törvény értelmében a plakátokat az elhelyező vagy az érdekelt fél köteles eltávolítani a szavazást követő 30 napon belül, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.

Az NVI tájékoztatása szerint a választási eljárásról szóló törvény 144. § (7) bekezdése világosan fogalmaz ebben a kérdésben. Azonban a kényszerítő erő alkalmazása már nem ilyen egyértelmű, mivel a helyi önkormányzatokra hárul a jogkövetkezmények alkalmazása, ha a plakátokat nem távolítják el időben.

Patyi András, az NVB akkori elnöke 2014-ben kiadott egy iránymutatást, amely szerint a választási bizottságoknak nincs hatáskörük a plakát eltávolítására vonatkozó kötelezettség megszegése miatt bírság kiszabására, és az ilyen jellegű kérelmek elbírálására sem jogosultak.

Az NVB indoklása szerint a választási plakátok eltávolításának kötelezettsége a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és a választási kampányidőszakon kívül a plakátok eltávolítása nem minősül kampánytevékenységnek.

Az NVI azt javasolta, hogy a közterületeken maradt választási plakátok ügyében az érintettek forduljanak az illetékes helyi önkormányzat polgármesteri hivatalához.