Zivatarok miatt adtak ki riasztást – Íme, a részletek

Kedden a napsütés uralja majd az ország nagy részét, de már délelőtt a déli, délnyugati területeken záporokra, zivatarokra kell készülni. A hőmérséklet a hajnali hűvösebb órák után napközben akár a 34 fokot is elérheti.

A keddi időjárás jellemzően napos lesz Magyarországon, azonban már délelőtt a déli, délnyugati részeken gomolyfelhők képződése várható, amelyekből helyenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A HungaroMet szerint délután, este dél felől tovább labilizálódik a légkör és újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyeket kiemelten délen, délkeleten lokálisan felhőszakadás, viharos széllökések és esetleg kisebb méretű jég kísérhet. A HungaroMet Zrt. keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt néhány északi vármegyét leszámítva szinte a teljes országra, felhőszakadásra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben öt déli vármegyére.

Szerdán többfelé készülhetünk zivatarokra, melyek vonalba, láncba rendeződve vonulhatnak át délről észak felé haladva. Heves viharok is várhatóak, melyeket helyenként kiadós felhőszakadás (lokálisan akár 40-50 milliméter), jégeső (akár cseresznye nagyságú jégszemek) és viharos széllökések kísérhetnek. Emiatt a HungaroMet Zrt. első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott zivatar és felhőszakadás veszélye miatt. A legmelegebb órákban 24 és 33 fok között alakul majd a hőmérséklet, a zivatarok után hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

A csütörtök már többfelé tartogat záporos, zivataros időt, az előrejelzések szerint a legmagasabb hőmérséklet 24 és 31 fok között alakul. Pénteken már több napsütésre van kilátás, de helyenként zápor, zivatar még kialakulhat, délután 26-32 fokot mutathatnak a hőmérők. Szombaton sokat süthet majd a nap, és már csak elszórtan északon és északkeleten valószínű egy-egy zápor, zivatar, a csúcshőmérséklet 29 és 34 fok között alakulhat.

A szél északkeleti irányból fúj majd, és bár helyenként megélénkülhet, a zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is előfordulhatnak.

A hajnali órákban 12 és 19 fok közötti hőmérsékletre ébredhetünk, míg a délutáni órákban a hőmérséklet 27 és 33 fok közötti értékeket mutathat. A késő esti órákban a hőmérséklet 21 és 26 fok között alakulhat. Szerda hajnalban erőteljes felhőképződés várható, a kialakuló zivataros rendszer délről észak felé átvonul hazánk felett, helyenként felhőszakadással és erős, viharos széllökésekkel. A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. Az Időkép szerint szerda délután akár villámárvíz is kialakulhat az újabb kiadós öntözés után, és néhol megközelíthetjük, vagy elérhetjük a havi mennyiséget, azaz 70–75 millimétert.