Brazíliai nők tüntetnek az abortusztörvény szigorítása ellen

Ezrek vonultak utcára Sao Paolóban, hogy tiltakozzanak egy olyan törvényjavaslat ellen, amely a terhesség 22. hete utáni művi terhességmegszakítást gyilkosságként kezelné, és akár húsz évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatna érte.

A tüntetések csütörtökön kezdődtek Brazília legnagyobb városaiban, miután a kongresszus alsóháza gyorsított eljárásban hagyta jóvá a törvényjavaslatot, amely korlátozná a parlamenti vitát. A felsőházban azonban valószínűtlen az elfogadása, és a közösségi médiában megjelent dühös reakciók miatt Arthur Pereira de Lira házelnök már nem tervezi, hogy a közeljövőben szavazásra bocsátja a javaslatot.

Luiz Inácio Lula da Silva elnök élesen bírálta a tervezetet, "őrültségnek" nevezve azt, és kijelentette, hogy kormánya meg fogja védeni a jelenlegi, az abortuszra vonatkozó jogszabályokat. Brazíliában az abortusz jelenleg csak nemi erőszak, magzati deformáció vagy az anya életének veszélyeztetése esetén engedélyezett.

A törvényjavaslat elfogadása esetén a 22. terhességi hét után a nemi erőszak áldozatainak abortusza is emberölésnek minősülne, ami a feministák szerint a brazil nőket évtizedek óta nem látott mértékben fosztaná meg reproduktív jogaiktól, és szigorúbb büntetést szabna ki a nemi erőszak áldozataira, mint magukra az elkövetőkre.

A feministák érvei között szerepel az is, hogy a jogszabályi változások különösen súlyosan érintenék azokat a gyermekeket, akik családtagjaik által lettek bántalmazva, mivel ők gyakran nem is tudják, hogy bűncselekmény áldozatai, és terhességüket is gyakran csak későn ismerik fel.

A felháborodást keltő módosító javaslat Sostenes Cavalcante evangelikus lelkésztől származik, aki egyben Jair Bolsonaro korábbi elnök pártjának tagja. Cavalcante azzal hárítja el a kritikus hangokat, hogy a nemi erőszak elkövetőire is szigorúbb büntetést szabna ki, jelenleg ugyanis legfeljebb 10 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak az illetők.

A felháborodás lassíthatja egyébként a törvényjavaslat elfogadását, Arthur Lira házelnök például már nem tervezi azt, hogy a közeljövőben szavazásra bocsátaná a javaslatot, arra számít, hogy majd módosítani fogják a szöveget.