Bill Gates és az újgenerációs atomerőművek

Bill Gates, a Microsoft alapítója, új területen tevékenykedik, és cége, a TerraPower már hozzákezdett az első újgenerációs, biztonságosabb atomerőmű építéséhez Wyomingban.

Bill Gates saját blogján jelentette be, hogy elindultak az építési munkálatok Amerika első újgenerációs atomerőművének, amelynek fejlesztéseit a TerraPower végez, és a tervek szerint 2030-ban kezdi meg az áramszolgáltatást.

Bill Gates évtizedek óta kiemelkedő támogatója a klímaváltozás elleni harcnak és az új, tiszta energiaforrásoknak. A TerraPower céget 2008-ban alapította, célja az atomenergia és az ahhoz kapcsolódó erőművek fejlesztése, valamint a szükséges anyagi források biztosítása. A cég által kifejlesztett új technológiájú reaktor reményeik szerint megváltoztatja az emberiség nukleáris energiához való viszonyát. Az új típusú erőművek kisebbek, olcsóbbak és biztonságosabbak lehetnek a jelenleg használtaknál.

A TerraPower reaktorai hasonló elven működnek, mint a hagyományos atomerőművek: instabil atommagok hasadásakor energia szabadul fel, amely gőzzé alakítja a vizet, és ez hajtja meg a turbinát. Az újdonság, hogy a TerraPower erőműveiben víz helyett folyékony nátriumot használnak a hűtésre, ami jobb hőelnyelő, és nem növeli jelentősen a nyomást. A folyékony nátriumos hűtési rendszer biztonságosabb lehet, mivel a nátrium melegedés hatására magától visszahűl, így csökken a túlmelegedés és a robbanás veszélye. Az új technológia hatékonyabb energiatárolást is lehetővé tesz, ami elősegíti a nap- és szélerőművekkel való integrációt.

Egy TerraPower erőmű 200-250 új munkahelyet teremt majd, és az építkezés ideje alatt további 1600 építkezési szakemberre lesz szükség, ami pozitívan befolyásolhatja a helyi gazdaságot.

Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma támogatja a TerraPower fejlesztéseit, és a Nukleáris Szabályozó Bizottság megfontolásra vette a cég által benyújtott építési tervet. Ha a felügyeleti szerv engedélyezi, elkezdődhet a reaktor építése, ami évekig is eltarthat. A cég azonban már megkezdte az erőmű nem-nukleáris részeinek építését is.

Bill Gates bejelentette, hogy "több mint egymilliárdot tettem bele", és "még több milliárdot fogok" fektetni a projektbe, amelynek célja, hogy kielégítse az egyre növekvő amerikai villamosenergia-szükségletet. Az erőmű eredetileg 2028-ra készült volna el, azonban a tervek szerint most 2030-ra elkészülhet, és az üzemanyagot az Egyesült Államokból és szövetségeseitől szerzik majd be, Oroszországból származó üzemanyagra támaszkodni "most már elfogadhatatlan" – mondta Gates.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kiemelte, hogy a zöld átállásra egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az igazi válasz, és a magyar kormány szerint a fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöld átállás sem, ahogy nem érhető el az energiafüggetlenség.