Az izraeli haditengerészet új partraszálló hajóval bővült

Az izraeli haditengerészet vasárnap ünnepélyes keretek között vette át második új partraszálló hajóját, az INS Komemiyut-t, amelyet egy amerikai hajógyárban építettek. A hajó a hosszú út után a haifai haditengerészeti bázison kötött ki.

Az INS Komemiyut az INS Nahshon után érkezett, amelyet tavaly októberben adtak át. Az izraeli hadsereg szerint a hajók több hadszíntéren is bevethetők lesznek, és azokat az amerikai katonai segélyekből finanszírozták.

David Sa'ar Salama altábornagy, a haditengerészet főnöke elmondta, hogy a hajó átvétele stratégiai jelentőségű, és ezekben a történelmi pillanatokban tisztelegnek azok előtt a fegyveres testvéreik előtt, akik elestek küldetésük során.

Az INS Komemiyut érkezésekor egy flottilla kísérte a hajót Izrael felségvizeire, és az egyik kísérőhajó szimbolikusan elhagyta az alakzatot, hogy tisztelegjen a háborúban elesett katonák előtt.

A haditengerészet szerint az INS Nahshon teljes körű bevetésére 2024 folyamán kerül sor, az INS Komemiyut ütemterve azonban még nem ismert. Mindkét hajón több tucat harcoló tengerész, köztük női katonák és tisztek is szolgálnak majd.

A partraszálló hajók elsődleges feladata a csapatok és felszerelések tengeri szállítása, valamint kétéltű támadások során a partra telepítése lesz. Izrael haditengerészete már 1948-as megalakulása óta használ ilyen típusú hajókat, azonban az utolsó ilyen hajót 1993-ban vonták ki a forgalomból.