Az EU a kínai elektromos autókra lőtt, az Európai Bíróság pedig Magyarországot büntette

Az Európai Bizottság ideiglenes vámot vet ki a kínai elektromos járművek behozatalára, míg az Európai Bíróság súlyos büntetést szabott ki Magyarországra. Ezek mellett a szlovák parlament elé került „lex merényletet”, és Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy választások ide vagy oda, ő biztos nem mond le.

A szlovák kormány jóváhagyta a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett merényletre reagáló törvénytervezetet, amelyet gyorsított eljárásban szeretnének megtárgyalni a parlamentben. A törvénycsomag értelmében többek között az államfő, a házelnök és a kormányfő megfelelően felszerelt ingatlanra lenne jogosult, és a házelnöki, valamint a kormányfői posztot két cikluson át betöltő politikusok életük végéig megkapnák a funkcióval járó fizetést.

Az Európai Parlamenti választásokat követően Európa számot vetett a következő ciklus várható eseményeivel. Berkes Rudolf, a Political Capital elemzője szerint a szélsőjobboldal nem okozott földcsuszamlást, de egy általános jobbra tolódás megfigyelhető. Macron francia elnök hangsúlyozta, hogy bármi is legyen a parlamenti választás eredménye, ő nem mond le.

Az Egyesült Királyságban a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra emelkedett, ami 2021 szeptember óta a legmagasabb érték. A munkanélküliek száma 1,51 millió főre nőtt, ami 24 ezres növekedést jelent. A hosszútávú betegségek miatt egyre több ember nem dolgozik, vagy nem is keres munkát, ami jelentős kockázatot jelent a gazdasági növekedés szempontjából.

Az Európai Bizottság döntése értelmében ideiglenes vámot vezetnek be a kínai elektromos járművek behozatalára. A vámok mértéke 17,4 és 38,1 százalék között mozog a különböző gyártók esetében. A szubvencióellenes vizsgálatot azért indították, mert a kínai gyártás állami támogatása torzítja a piaci versenyt.

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert az ország nem tartja tiszteletben az uniós jogszabályokat a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozóan. Orbán Viktor magyar kormányfő a döntést elfogadhatatlannak nevezte és kijelentette, hogy Magyarország nem enged a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának.