Gondban lehet az Apple az uniós piaci szabályok betartásával

Az Európai Unió a következő hetekben tervez bírságot kiszabni az Apple-re a digitális piacokról szóló uniós törvény, a DMA megsértése miatt. Az amerikai cég mégis megúszhatja a büntetést, ha időben változtat a gyakorlatán.

Az Európai Unió által bevezetett DMA, amely az online versenyt és kereskedelmi gyakorlatot szabályozza, 2022 novemberében lépett életbe, és a piaci szereplőknek 2024 márciusig adott türelmi időt a törvény előírásainak megfelelő működésre való átállásra. Az Apple azonban idén januárban jelentette be, hogy milyen változtatásokat tervez, és ezeket a márciusban kiadott iOS 17.4 frissítésben már be is vezette, például jelentősen csökkentette az App Store-on felszámított jutalékot.

Az EU szerint az Apple mégsem igazodott maradéktalanul a törvényhez. Az egyik fő probléma az, hogy az Apple nem engedi a fejlesztőket, hogy díjmentesen egy harmadik fél által kínált szolgáltatás felé tereljék a felhasználókat, ami jelentős jutalékbevételtől eshet el a cég, különösen ha ez a harmadik fél online fizetési szolgáltatást nyújt.

Az EU továbbá kifogásolja a Core Technology Fee nevű díjtételt is, amely szerint egymillió letöltés felett egy alkalmazás fejlesztője letöltésenként fél eurót köteles fizetni az Apple-nek. Ez a gyakorlatban azzal jár, hogy egy túlzottan népszerű alkalmazás csődbe vihet egy fejlesztőt.

Az Apple napi 1 milliárd dolláros globális bevételének akár 5 százalékát is elérheti az EU által kiszabott büntetés. A cég jelenlegi eljárás szakaszában még változtathat a gyakorlatán és elkerülheti a bírságot, ami racionális lépés lenne, tekintettel arra, hogy már korábban is engedményeket tett az amerikai törvények miatt.

Az Apple hivatalosan is többször kijelentette, hogy betartja az uniós törvényeket. Ha továbbra is ragaszkodnak álláspontjukhoz, az Apple lehet az első cég, amelyet a DMA megsértéséért elmarasztalnak.