Egy Bellingham-villanás és más semmi: minimalista sikerrel rajtoltak az angolok az Eb-n

Nem mondhatni, hogy berúgták volna a ház ajtaját az Európa-bajnokság favoritjának várt angolok, Jude Bellingham korai villanása után magas szinten űzött minimalizmussal verték meg 1–0-ra Szerbiát a C csoport vasárnap esti rangadóján. Gelsenkircheni beszámolónk.

Az erősorrendünket elképesztően szoros csatában megnyerő angol válogatott a magyarok selejtezős csoportjából második helyen kijutó Szerbiával csapott össze a Schalke otthonában. Az angol szurkolók elvárásai szerényebbek voltak, mint amit a közvélemény vagy éppen a mi rangsorunk vár, néhányan az elődöntőig jutást tippelték, de azért jöttek, hogy lássák a csapatukat Eb-t nyerni. A szerbek elleni meccsre szoros győzelmet jósoltak, 2–0 és 2–1 volt a tippek között leginkább.

Az angol válogatott keretének piaci értéke (1,52 milliárd euró) ötszöröse volt a szerbekénél (311,8 millió euró). A csapatot olyan sztárok alkotják, mint a Bayern Münchenhez igazolva 45 tétmeccsen 44 gólig és 12 gólpasszig jutó Harry Kane, a Real Madridhoz szerződve 23 góllal és 13 gólpasszal bajnok és BL-győztes Jude Bellingham vagy éppen a Manchester Cityvel immár hatszoros bajnok Phil Foden.

A mérkőzés első félidőjében az angolok kisebb fölénnyel, de előnnyel vonulhattak a szünetre, miután Jude Bellingham fejesével megszerezte az előnyt (0–1). A szerbeknél kimaradt a csapatkapitány Dusan Tadics, és bár Alekszandar Mitrovics kétszer is távoli lövéssel jelentkezett, az angolok fölényben voltak a mezőnyben és a lövések, a nagy helyzetek, valamint a várható gólok mennyiségében is.

A második félidőben a szerb szövetségi kapitány, Dragan Stojković előbb behozta Ivan Ilićet, majd a csatár Luka Jovićot és a veterán csapatkapitányt, Dušan Tadićot, amivel megváltozott a meccs képe. Az angoloknak mintha elment volna a kedvük, ötletük sem különösebben volt az előny növelésére. A meccs színvonalára jellemző, hogy egyik csapat várhatógól-mutatója sem érte el az egyet: a szerbeké 0,17, az angoloké 0,54 volt.

Az angol szurkolók tehát jól érezték, hogy egy nagyon küzdelmes meccsen, szoros győzelemmel rajtolnak az övéik (0–1). Gareth Southgate angol szövetségi kapitány a torna előtt belengette esetleges lemondását, ha ezúttal sem nyernek Eb-t. Az előző Eb-t megnyerő olaszok akkor a törökök 3-0-ás legyőzésével nyitottak, tehát nem feltétlenül kell rosszul kezdeni egy tornát ahhoz, hogy aztán nyerjenek.

Európa-bajnokság, 1. forduló

C csoport

  • Szerbia–Anglia 0–1 (Bellingham 13.)
  • Szlovénia–Dánia 1–1 (Janza 77., ill. Eriksen 17.)

A csoport állása: 1. Anglia 3 pont (1–0), 2. Dánia 1 (1–1), Szlovénia 1 (1–1), 4. Szerbia 0 (0–1)

D csoport

  • Lengyelország–Hollandia 1–2 (Buksa 16. ill. Gakpo 29., Weghorst 83.)