A hiányzó játékpercek lélektana

A magyar labdarúgó válogatott első Európa-bajnoki csoportmérkőzését követően Szoboszlai Dominik és Marco Rossi szövetségi kapitány is nyilatkozatot tett, amelyek a mentalitás és a taktikai reakciók fontosságát hangsúlyozták.

A Svájc elleni vereséggel záruló mérkőzés után felmerül a kérdés, hogy a válogatott hol tart fejlődésében, és milyen tényezők befolyásolják a csapat teljesítményét. A kommunikáció jelentősége is előtérbe kerül, hiszen a játékosok és a vezetőség által közvetített üzenetek hatással lehetnek a közvélemény elvárásaira és a csapatra nehezedő nyomásra.

A magyar és a svájci csapat közötti minőségi különbség a keretek összevetésében is megmutatkozik. Nagy Ádám, a magyar válogatott egyik kulcsjátékosa, a Serie B-ben szereplő csapattal állapodott meg, míg a svájci nyolcas számú játékos, Remo Freuler, a Serie A-ban sikeresen szereplő Bolognának stabil tagja.

A magyar válogatott védelmében szereplő játékosok közül többen is kevés játékpercet kaptak klubjaiknál a szezon során, ami a védekezési teljesítményre is kihatott. Lang Ádám, Szalai Attila és Fiola Attila is kevés lehetőséget kapott, ami a mérkőzés során elkövetett hibákban is megnyilvánult.

A csapat egysége és akarata ellenére a svájci válogatott keretében szereplő játékosok magasabb szintű bajnokságokban szereztek tapasztalatot, és több mérkőzést játszottak a szezonban. A magyar kezdőcsapatban szereplő játékosok összesen 285 mérkőzést játszottak a szezonban, míg a svájciaknál ez a szám 426 volt.

A cserék tekintetében is különbségek mutatkoznak a két válogatott között. A magyar csapatnál a svájci és horvát élvonalban kevesebb lehetőséget kapó játékosok, valamint a német másodosztályban és Dél-Koreában játszó labdarúgók jelentették a reményt, míg a svájciaknál topligás játékosok léptek pályára a mérkőzés során.

A magyar válogatott továbbra is egy szerethető és kiváló csapategységgel rendelkező csapat, amelynek a következő mérkőzéseken is szüksége lesz a csodákra és a külső segítségre. A németek elleni találkozó és a Skócia elleni meccs sem ígér könnyű feladatot, és a továbbjutás érdekében minden pont aranyat ér.

A szerző Hrutka János, 24-szeres válogatott labdarúgó, háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes, német bajnok.