Kína és Ausztrália kapcsolatának enyhülése

Li Csiang kínai miniszterelnök Ausztrália látogatása jelzi a két ország közötti kapcsolatok javulását, amit két új óriáspanda érkezése is megerősít.

Li Csiang kínai miniszterelnök négynapos ausztráliai látogatása a két ország közötti évek óta tartó feszült kapcsolatok enyhülését jelzi. Az Adelaide-i állatkertbe ígért két új óriáspanda érkezése is ezt a közeledést szimbolizálja, amelyek Wang Wang és Fu Ni helyére érkeznek majd, akik 15 év után térnek vissza Kínába. Li Csiang bejelentette, hogy az év végéig visszatérnek Kínába, de megígérte, hogy hamarosan egy másik fiatalabb pandapárt biztosítanak az Adelaide Park számára.

A kínai diplomácia hosszú ideje használja az óriáspandákat a nemzetközi kapcsolatok eszközeként, amelyeket a nemzetközi kapcsolatok állapotától függően bérbe adnak vagy éppen visszahívnak. Ezt mutatja a washingtoni állatkertből nemrégiben hazavitt három óriáspanda esete is. A pandadiplomácia nem újkori találmány: a medvéket már a Tang-dinasztia (618-907) idején is küldözgették ajándékként, a hagyomány pedig azóta már módosult formában, de fennmaradt. 1984-től változott alapjaiban megváltozott a pandadiplomácia: az állatokat innentől kezdve nem ajándékként, hanem kölcsönbe adták.

Li Csiang utolsó ausztráliai látogatása 2017-ben volt, azóta a kapcsolatok Kína agresszív külpolitikája miatt romlottak. A miniszterelnök mostani nyilatkozata szerint azonban a kapcsolatok "újra sínen vannak" egy fordulatos időszak után, és egy "érettebb, stabilabb és gyümölcsözőbb stratégiai kapcsolat" lehet a két nép közös kincse. A látogatás célja többek között a még nyitott kereskedelmi és konzuli kérdések rendezése is volt.

A kínai miniszterelnök hétfőn találkozik Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel Canberrában, ahol a találkozót várhatóan tüntetők és kínai szimpatizánsok is fogják követni. Kína igyekszik növelni befolyását a Csendes-óceán déli részén, ami évek óta feszültséget okozott a két ország között, különösen akkor, amikor Scott Morrison korábbi ausztrál miniszterelnök 2020-ban nemzetközi vizsgálatot kért a Covid-19 járvány eredetének feltárására.

Peking válaszul magas vámokat vetett ki többek között az ausztrál borra is, de Li Csiangot ausztrál vendéglátói egy borászatba is elvitték látogatása során - ami emlékeztet arra, hogy Peking csak nemrégiben szüntette meg a borra kivetett vámokat.

Bár az országok közötti kapcsolatok javulni látszanak mióta 2022-ben a Munkáspárt átvette a hatalmat Ausztráliában, továbbra is fennállnak nézeteltérések. Ezek közé tartozik például Yang Hengjun ausztrál demokrácia blogger ügye is, akit 2019-ben tartóztattak le Kínában és februárban kémkedés vádjával felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek.