Fidesz utódjelölt keresése Hódmezővásárhelyen és Makón

A Promenad24 helyi lap kezdeményezésére megkezdődött a Fidesz–KDNP hódmezővásárhelyi és makói utódjelöltjének keresése, miután Lázár János bejelentette, hogy 2026-ban nem indul újra. A lap szerint a helyi politizálás új alapokra helyezése elengedhetetlen a jövőbeli sikerek érdekében.

A Promenad24 szerkesztősége, amely Lázár János egykori gimnáziumi évfolyamtársának és bizalmasának, Bada Jánosnak a lapja és lényegében Lázár játszótere, olvasói segítségével választja ki Lázár János utódját a hódmezővásárhely–makói választókerületben. A lap három jelöltet ajánlott fel: Farkas Éva Erzsébetet, Makó jelenlegi polgármesterét, Szél Istvánt, a vásárhelyi Fidesz elnökét, és Tiszlavicz László orvost, egyetemi tanárt, a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetének volt igazgatóját.

A szavazás során összesen 1803 voks érkezett, és a résztvevők közel fele, 861 szavazatot adva, úgy véli, hogy a felsorolt jelöltek közül más lenne a megfelelő választás a pozícióra. Szél István 28 százalékot, Farkas Éva Erzsébet 16 százalékot, míg Tiszlavicz László 8 százalékot kapott. Azonban nem derült ki, hogy a több mint nyolcszáz szavazó pontosan kire gondolt.

A helyi választási eredmények tükrében érthető, hogy a Promenad24 miért tartja fontosnak a Fidesz–KDNP helyi szervezetének megerősítését. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa színeiben indult polgármester 55 százalékos eredménnyel győzött, míg a Fidesz jelöltje, Grezsa István 38 százalékot ért el. Márki-Zay pártja ráadásul az összes választókerületben diadalmaskodott.

Makón viszont más a helyzet, itt a kormánypárti Farkas Éva Erzsébet polgármester több mint 55 százalékkal nyert. Farkas 2014 óta tölti be a polgármesteri posztot, és korábban Lázár János is támogatta őt, de hogy utódjaként is számításba jöhet-e, az még kérdéses.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelent meg a Telexen is.