Amerika legszebbjei fellázadtak a szervezet ellen, ami megkoronázta őket

A Miss USA szépségverseny történetében először mondott le önként a győztes, Noelia Voigt, ami kisebb lavinát indított el, és tovább rontotta a szervezet megítélését. Megfélemlítésről, elhallgattatásról és zsarolásról szólnak a hírek, és a problémák középpontjában a nemrég kinevezett elnök-vezérigazgató áll.

A Miss USA szépségverseny körül kialakult káosz az elmúlt években is jelen volt, többek között bundabotrányok és szexuális zaklatási vádak miatt. A helyzetet tetézte, hogy májusban Noelia Voigt, a tavalyi győztes, és UmaSofia Srivastava, a Miss Teen USA cím birtokosa is lemondott a címéről. Voigt mentális egészségére hivatkozva, Srivastava pedig a szervezet irányelveivel való eltérő értékrendje miatt döntött így.

Noelia Voigtot Utah állam legszebb nőjének választották, mielőtt Miss USA lett, és ő volt az első venezuelai-amerikai származású nő, aki ezt a címet kiérdemelte. UmaSofia Srivastava egy nappal korábban nyerte el a Miss Teen USA címet. Mindketten hét hónap után, pár nap különbséggel léptek vissza.

A közösségi médiáért felelős igazgató, Claudia Engelhardt is kilépett a szervezetből, és a „mérgező környezetet és megfélemlítést” nevezte meg távozásának okaként. Engelhardt szerint a Miss USA vezetősége szakmaiatlanul és nem helyénvalóan bánt a cím birtokosaival.

A Miss USA szervezet minden lemondásra reagált, Engelhardt vádjait hamisnak nevezték, Voigt lemondását elfogadták, és kiemelték, hogy a címviselők jólléte a legfontosabb prioritásuk. Srivastava lemondására a verseny vezérigazgatója és elnöke, Laylah Rose nyilatkozatban reagált, hangsúlyozva, hogy a szervezet célja a nők ünneplése és erősítése.

Denise White, korábbi Miss USA és válságmenedzser, megerősítette, hogy a szépségkirálynők titoktartási megállapodást kötöttek, amely örökre szól. A verseny résztvevőit szerződés aláírására kényszerítették, és Alexis Loomans, a legutóbbi Miss USA versenyen Wisconsin képviselője szerint, csak négy órát kaptak a szerződés átnézésére, ami túszként tartotta fogva őket.

A Miss USA 2023 versenyzőinek többsége szolidaritást vállalt Voigttal, és arra kérték a szervezetet, hogy mentesítsék őt a szerződés titoktartási záradékától. Dani Walker, a 2018-as Miss Montana szerint a háttérben azon dolgoznak, hogy megtalálják a szerződés kiskapuit, amelyek lehetővé teszik a távozó szépségkirálynőknek, hogy beszélhessenek a tapasztalataikról.

Noelia Voigt hivatalos lemondólevelében a munkahelyi környezetet mérgezőnek nevezte, és szexuális zaklatás áldozatává vált. Voigt azzal is vádolta Rose-t, hogy rossz hírét keltette, és gúnyosan „mentálisan betegnek” nevezte.

Savannah Gankiewicz, Miss Hawaii, lett Voigt utódja, és köszönőbeszédében kiemelte, hogy fontos előtérbe helyezni a jóllétet és kiállni az áldozatokért. Stephanie Skinner, a Miss Teen USA New York-i ezüstérmese, viszont visszautasította a címet.

Noelia Voigt és UmaSofia Srivastava szülei a Good Morning America című műsorban beszéltek arról, hogy a lányaik álommunkája rémálommá vált. Thom Brodeur, aki Voigtot készítette fel a tavalyi versenyre, Laylah Rose távozását követeli, és azt állítja, hogy Rose nem felemel más nőket.

A 42. Miss Teen USA szépségversenyt augusztus 1-jén, a 73. Miss USA-t pedig augusztus 4-én tervezik megrendezni.