Új női rekord született a Mount Everesten, tragédia az afrikai hegymászóval

A nepáli Phunjo Lama csütörtökön 14 óra 31 perc alatt ért fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára, ezzel megdöntötte a Mount Everest megmászásának női rekordját.

Phunjo Lama a hongkongi Ada Tsang Yin-hung 2021-es, 25 óra 50 perces rekordját múlta felül. A csúcstámadás helyi idő szerint szerda délután kezdődött, pár perccel 16 óra után, és csütörtök reggel fél hét előtt érte el a csúcsot. Május elején, az alaptáborban tartózkodva, Lama egy Facebook-bejegyzésben fejezte ki bizonyosságát afelől, hogy sikerülni fog neki elérni a Csomolungma tetejét.

A 39 éves Lama korábban, 2018-ban már bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a Mount Everestet leggyorsabban megmászó nő, de akkor még 39 óra alatt teljesítette a mászást. Azóta több mint 11 órát faragott le korábbi idejéből. A férfiak közötti világrekordot Lakpa Gelu nepáli serpa tartja 10 óra 56 perces idővel.

Egy másik rekordról is beszámoltak, Kami Rita serpa 30. alkalommal érte el a Mount Everest 8849 méteres csúcsát, ezzel ő a legtöbbször a csúcsra jutó személy. Kami Rita a hagyományos délkeleti gerincúton keresztül jutott fel a csúcsra.

Sajnos a hegymászás világát egy tragédia is beárnyékolta. Megtalálták annak a hegymászónak a holttestét, aki szerdán tűnt el a Mount Everest közelében. A kenyai Joshua Cheruiyot Kirui az első afrikai szeretett volna lenni, aki pótlólagos oxigén használata nélkül akart feljutni a Föld legmagasabb pontjára. Kísérőjét, Nawang Sherpát még keresi a mentőcsapat. A Himalayan Times szerint Kirui abnormálisan viselkedett és megtagadta a visszafordulást, valamint az oxigénpalack használatát, ami nagy magasságban könnyen vezethet irracionális döntésekhez. Kirui egyik mászótársa, Kipkemoi Limo szerint a férfi lezuhant és így vesztette életét. A kenyai mászó korábban elmondta, hogy felkészülésül a Manaszlu csúcsát is megmászta, és ha nagy bajban lenne, Nawang Sherpától tudott volna oxigént kapni.