VSquare: Orbán a kínai elnökkel tárgyalt az arcfelismerő térfigyelő kamerákról

Fejlett mesterséges intelligenciával, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerák telepítéséről is tárgyalhatott Orbán Viktor a kínai elnökkel, amikor az májusban Magyarországra látogatott, a VSquare oknyomozó oldal értesülései szerint.

A VSquare információi alapján a megállapodást nem hozták nyilvánosságra, és nem keltettek körülötte nagy feltűnést, ellentétben más biztonsági megállapodásokkal, mint például a kínai rendőrök magyarországi járőrözésével. A portál szerint, ha a kínai térfigyelő kamerák célja a kínai befektetések és intézmények, valamint azok munkatársainak megfigyelése, akkor ez bonyolíthatja Magyarország kapcsolatait a NATO-szövetségeseivel, különösen, ha a projektben olyan kínai technológiai vállalatok vesznek részt, amelyek köthetők a kínai hadsereghez vagy hírszerzéshez, és esetleg nyugati szankciók alatt állnak.

A kormányt megkeresve a VSquare a rendőrségre irányítódott, ahol megerősítették, hogy a magyar rendőrökkel együtt járőröző kínai rendőrök nem folytathatnak önálló vizsgálódást vagy intézkedést. A mesterséges intelligenciás technológiával felszerelt megfigyelő kamerákra vonatkozó kérdésekre azonban nem érkezett válasz.

A magyar-kínai megállapodás értelmében kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon, amit a kormány nem lát szuverenitás sérelmeként, indoklásuk szerint a budapesti jelentős kínai közösség és a növekvő kínai turistaforgalom miatt van erre szükség.

A VSquare felhívja a figyelmet arra, hogy Szerbiában már korábban hasonló megállapodások születtek, és ott a Huawei által telepített arcfelismerő képességgel bíró térfigyelő kamerák már működnek. Hivatalosan bár az arcfelismerő funkciót nem használják, felmerült, hogy a hatóságok mégis alkalmazták azt tiltakozások résztvevőivel szemben kiszabott bírságok esetében.

Ezen kívül Szerbia más városaiban a Dahua nevű kínai cég megfigyelőrendszereit telepítették, amely cég az Egyesült Államok szankciós listáján szerepel 2019 óta. Az amerikaiak szerint a Dahua fejlesztette ki azt a szoftvert, amely segítségével a kínai kormány megfigyeli az ujgur kisebbséget a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A VSquare elemzése szerint Orbán Viktor azért tud ilyen megállapodásokat kötni Kínával, mert a V4 országok között nincs egységes álláspont Kína és Oroszország kapcsán. Szlovákia hasonlóan nyitott hozzáállást tanúsít, mint Magyarország, Lengyelország inkább Kreml-ellenes, de Kínával szemben engedékenyebb, míg Csehország mindkét országgal szemben elutasító álláspontot képvisel.

A VSquare hírlevelében említést tesz a Kínában bevett és korlátlan totális megfigyelés okozta veszélyről, amelyről öt évvel ezelőtt részletesen írtak.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-listavezetője az Európai Bizottsághoz fordult, amiért sajtóértesülések szerint arcfelismerésre is képes térfigyelő kamerákat telepíthet Magyarországra Kína a két ország közötti megállapodások értelmében. Donáth szerint a technológia használatáról szóló megállapodás számos jogszabályt sérthet és súlyosan veszélyezteti a magyar állampolgárokat és a Magyarországon élő kínai állampolgárok biztonságát, valamint az ország szuverenítását is. “A kínai technika és az azt üzemeltető, fejlesztő kínai cégek jelenléte az országban teljes mértékben szemben áll a demokratikus működéssel és a NATO, illetve az EU értékeivel és érdekeivel.” – írta Donáth. Az EP-képviselő arról is ír, hogy “Orbán Viktor elkezdte kiépíteni a totális megfigyelés rendszerét.”.