Várhelyi Olivér fenyegetésével vádolják a grúz kormányfőt

A grúz miniszterelnök, Irakli Kobahidze állítása szerint Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa fenyegető megjegyzéseket tett egy telefonbeszélgetés során, amelyek Robert Fico sorsára utaltak.

Irakli Kobahidze grúz kormányfő csütörtökön adott ki egy közleményt, amelyben azt állította, hogy egy uniós tisztségviselő fenyegetően figyelmeztette őt az orosz mintájú ügynöktörvény elfogadása miatt. A biztos a beszélgetés során említést tett Robert Ficóról, mondván, hogy Kobahidze "nagyon óvatosnak kell lennie" .

A grúz kormányfő hivatalának sajtószolgálata nem nevezte meg az uniós biztost, de Kobahidze később elmondta, hogy a fenyegetés rendkívül felkavarónak tűnt számára, különösen a Fico elleni merényletkísérletre való utalás miatt. A grúz kormányfő szerint a merényletkísérlet nyomai egy háborúpárti ország titkosszolgálatához vezethetnek .

Az esti órákban kiderült, hogy a grúz kormányfőt állítólag fenyegető uniós biztos Várhelyi Olivér volt. Ezt az információt a Telegraph tette közzé először, és Várhelyi maga is elismerte, hogy ő volt a telefonbeszélgetés másik félje. Várhelyi később kiadott egy közleményt, amelyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a beszélgetés egy részét kiragadták a szövegkörnyezetből, és úgy mutatták be a közvéleménynek, hogy az eredeti céljának teljes félreértelmezéséhez vezethessen .

A magyar EU-biztos hangsúlyozta, hogy jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a grúz politikai vezetést eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától, mivel úgy véli, hogy a jogszabály elfogadása alááshatja Grúzia uniós integrációját. Várhelyi úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét a törvény elfogadásának veszélyeire, amelyek további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethetnek Tbiliszi utcáin .

Várhelyi a közleményében kifejtette, hogy a Szlovákiában történt tragikus eseményt példaként és utalásként használta fel arra vonatkozóan, hogy a nagyfokú polarizáció milyen következményekkel járhat még Európában is. Az EU-biztos sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a beszélgetés ezen részét félreértelmezték, és úgy tálalták, mintha az eredeti céljától eltérően értelmezték volna. Várhelyi továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a grúz kormány ne fogadja el a vitatott törvényt, és ezt Georgia jól ismert és eddig tisztelt barátjaként kéri, továbbá támogatásáról biztosította a georgiaiakat, akik egy európai jövőért dolgoznak .

A grúz miniszterelnök korábban egy olyan közleményt tett ki, amiben a Politico szerint zsarolásra panaszkodott, és arra, hogy egy uniós biztos figyelmeztette: ugyanúgy járhat, mint Fico. „Megdöbbentő volt a fenyegetés, ami egy európai biztossal folytatott telefonbeszélgetésben elhangzott” – írta Irakli Kobakhidze. A bizottsági tag „számos intézkedést sorolt fel”, amit a tervezett jogszabály elfogadása után vezethetnek be, és közben szerinte azt mondta:

„nézd csak meg, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kellene lenned”.

  • A biztos és a grúz ügynöktörvény körül nem ez az első furcsaság. Napokkal ezelőtt úgy került le a neve egy közleményről, hogy azt már nyilvánosságra hozták.
  • Még csak nem is ez az első eset, hogy egy balul elsült mondata miatt magyarázkodnia kell, de a szavai helyett a szerinte mások általi félreértelmezésért kér elnézést. „Hány hülye van még?” – esett ki a száján a mondat tavaly az Európai Parlamentben .

A grúz parlament által az elmúlt hetekben elfogadott, orosz mintát követő jogszabály hatalmas tiltakozást váltott ki az országban, az államfő aláírás helyett megfontolásra vissza is küldte a parlamentnek. Ha a Moszkvát másoló törvény életbe lép, akkor Georgia elveszítheti az EU-tagjelölti státuszát, amelyet tavaly kapott meg .

Címlapkép: Emilie Gomez / Európai Parlament / Európai Unió