A magyar nagykövetség 625 millió forintos dugódíj-tartozása Londonban

Több mint 625 millió forintnyi dugódíj-tartozást halmozott fel a londoni magyar nagykövetség, amelyet a brit főváros közlekedési szervezete, a Transport for London szeretne behajtani. A TfL által közzétett adatok szerint a magyar nagykövetség 2003 óta nem fizetett a fizetős úthálózat használatáért, ami összesen 1 374 870 fontot tesz ki.

A TfL szerint a dugódíj nem minősül adónak, hanem a szolgáltatásért fizetendő díjnak, így a diplomaták sem mentesülhetnek alóla. A londoni közlekedési szervezet kiemelte, hogy bár a nagykövetségek többsége rendben teljesíti fizetési kötelezettségét, van egy "makacs kisebbség", akik elmulasztják a díjat megfizetni.

A TfL most összesen 143 527 113 font, azaz több mint 65 milliárd forint értékben próbálja behajtani a különböző nagykövetségek felhalmozott dugódíj-tartozását. A magyar nagykövetség ebben a tartozáslistában a középmezőnyben helyezkedik el, míg az Egyesült Államok áll az élen.

A TfL közzétett egy szégyenlistát is, amelyen a legtöbb pénzzel tartozó nagykövetségek szerepelnek, és hangsúlyozzák, hogy továbbra is követelni fogják az összes be nem fizetett dugódíjat és a kapcsolódó büntető felszólításokat, valamint szorgalmazzák, hogy az ügyet a Nemzetközi Bíróság elé terjesszék.

A hvg.hu érdeklődött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál az ügyben, de a cikk írásának idején még nem kaptak választ.