Richard Foronjy élete és pályafutása

Meghalt Richard Foronjy, aki több mint nyolc évet töltött börtönben, mielőtt a színészet felé fordult, és olyan filmekben szerepelt, mint a Serpico, az Éjszakai rohanás, a Segítő kezek és a Carlito útja. A színész 86 éves volt halálakor.

Richard Foronjy több mint húsz alkalommal került letartóztatásra különböző bűncselekmények miatt, mint például hamisítás, bankrablás és hitelkártya-rablás. Egy interjúban elmondta, hogy szinte mindenben bűnös volt, kivéve a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket és az emberölést.

A New York-i Sing Sing és Attica börtönökben töltött idő után, 32 éves korában szabadult, és Hollywoodban főként rendőrök és bűnözők megformálására specializálódott. Első filmjében, a Serpico-ban rendőrgyilkost játszott, és több Sidney Lumet rendezésében is szerepelt, mint például A másnap reggelben és A város hercegében.

Martin Brest Éjféli rohanás című filmjében és Brian De Palma Carlito útja című alkotásában maffiózókat alakított, Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című filmjében pedig korrupt zsarut játszott. Foronjy olyan sztárokkal dolgozhatott együtt, mint Sylvester Stallone, Al Pacino vagy Robert de Niro.

Foronjy a börtönben eltöltött idő alatt több mint ötszáz könyvet olvasott el, és megtanult gépelni. A Kojak című sorozatot nézve döntött úgy, hogy színész lesz, Telly Savalas példáját követve.

Szabadulása után hentesként dolgozott, szabadidejében színészképzésre járt, majd a Serpico után Hollywoodba költözött. Karrierje során számos filmben és tévésorozatban kapott szerepet, de az utolsó húsz évében már nem kapott szerepeket.

86 éves korában, családja körében békésen hunyt el a hét elején. Foronjy népes családjának, négy germekének, illetve tizenhét unokájának és dédunokájának volt ideje elbúcsúzni tőle. A gyászjelentésben azt írták: "Richard élete emlékeztet minket arra, hogy mindannyian tökéletlen lények vagyunk, akik arra törekszünk, hogy eligazodjunk a kapcsolataink bonyolult mélységeibe, és a szüleink bizonyos követésére törekszünk. Lelke találjon békét, szerettei pedig vigasztalódjanak a vibráló személyiségének emlékeivel.".