Több tízezren tüntettek Mexikóban az államfő ellen

Vasárnap több tízezer ember vonult utcára Mexikóvárosban, hogy az ország elnöke, Andrés Manuel Lípez Obrador ellen tüntessenek. A tüntetők szerint az elnök megosztja a mexikóiakat és gyengíti a választási bizottság autonómiáját.

Mexikóban június 2-án tartanak elnökválasztást. A Mexikóvárosban rendezett demonstráción azzal vádolták Andrés Manuel López Obradort, hogy megosztja a mexikóiakat, és többen „Mexikóiak vagyunk!” feliratú táblákat tartottak a magasba. Egy tüntető a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy az államfő csak a saját támogatóit tartja jó embereknek, a többiek nem számítanak neki.

Egy másik tüntető szerint a mexikóiak két csoportra oszlottak, ami szerinte nem helyes, és nem jó ennyi gyűlöletet szítani, mert mindannyian az ország javát akarják. A tüntetést eredetileg az országos választási bizottság (INE) függetlensége melletti kiállásnak szánták, de a tömegben többen kifejezték támogatásukat Xóchitl Gálvez ellenzéki elnökjelölt felé is.

Az INE támogatására az utóbbi években több hasonló tüntetést rendeztek, miután López Obrador olyan reformcsomagot küldött a kongresszusnak jóváhagyásra, amely tartalmazza a bizottság teljes átalakítását, költségvetése szűkítését is. Az elnök többször kinyilvánította elégedetlenségét a bizottsággal szemben, amelyet azzal is gyanúsít, hogy köze van a 2006-os és 2012-es választási vereségeihez. A tüntetésen azt vetették az elnök szemére, hogy a reformokkal saját pártját akarja erősíteni.