Mentett kisállattal az élet: hatalmas felelősség és öröm is egyszerre

Az örökbefogadás nemcsak a menhelyi állatok életét változtatja meg, hanem a jövendőbeli gazdikét is. Ennek azonban ára van: az örökbefogadás nem javasolható feltétel nélkül mindenkinek, hiszen alapos megfontolást igényel. Kinek és milyen helyzetben érdemes belevágnia? Milyen hibákat nem szabad elkövetni és mit kell előtte mindenképpen végiggondolni? És mit tehet, aki nem áll készen a végleges döntésre, mégis szeretne tenni az otthontalan állatokért? Gazdival és szakértővel is beszélgettünk.

A menhelyi állatok sokszor hosszú utat tesznek meg, mielőtt szeretetteljes otthonra találnak. Általában hátrányos körülmények közül érkeznek: lehet, hogy elvesztették korábbi gazdájukat, elhagyottan kóboroltak az utcán, vagy súlyosabb esetben bántották őket. Az ilyen cicáknak és kutyáknak szükségük van az emberi gondoskodásra, hogy újra megtapasztalhassák a biztonságot.

Sokan még mindig a szaporítóktól vesznek kisállatot. „Amikor kutyánkat, Kazettát elhoztuk, körülbelül 5 hónapos volt, és már egy hónapja a menhelyen élt. Amikor megtalálták, egy kisboltba sétált be, órákig ott ült. Nem volt benne chip és senki nem is jelentkezett érte. Pedig valószínűleg fajtatiszta kölyökkutyáról van szó, nem egy játszótérszéli baleset eredménye” – mondja Noémi, aki férjével októberben fogadta örökbe a kiskutyát.

„Bár nincs országos statisztika, egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe és egyre többet dobnak ki. Az ilyen gazdák közül sokan költözők, akik nem tudják magukkal vinni a kutyát, macskát, ezért szabadon engedik. Haláleset után is előfordul, hogy az örökösök a kutyára már nem tartanak igényt, de válási árvák is lehetnek a négylábúak, akárcsak a gyerekek. Utóbbi esetben még a közös felügyeletre is akad példa” – mondja Schreiter Kata állatvédő.

Az örökbefogadás szabályai szigorúak: a legtöbb állatmentő szervezet kizárólag szerződéssel ad örökbe. A folyamat része az elő- és utókontroll, amely során évente ellenőrzik, milyen állapotban van az állat.

„Sajnos még mindig él a szaporítói iparág, és könnyű az online hirdetések révén belefutni. Ha fajtatiszta állatot keresünk, érdemes fajtamentő szervezetet felkeresni” – teszi hozzá a szakember.

Noémi eleinte tenyésztőtől szeretett volna westie-t vásárolni, de végül egy menhelyi kutyát fogadott örökbe.

Egy menhelyi kutyára több szempontól és jobban oda kell figyelni. „Sokáig úgy tűnt, Kazettának nincs durva traumája. Aztán elkezdtem vele kutyasuliba járni, ahol kiderült, nem szereti, ha nagyon közel kell leülnie a lábamhoz. Ennek lehet az az oka, hogy korábban bánthatták. Nagyon szeretetirigy és az étvágya is csillapíthatatlan” – mondja Noémi.

Egy traumán átesett kutya félelmet és szorongást mutathat új helyzetekben, különösen új emberekkel való találkozáskor.

„Egy kutya költséges és időigényes, egy mentett kutya még inkább. Az fogadjon örökbe kutyát, aki valóban foglalkozik vele, biztonsággal tudja vállalni, hogy kifizeti a sokszor speciális étrendnek megfelelő tápot, az oltásokat, az élősködők elleni készítményeket” – mondja Noémi.

Az utazásokra is gondolnunk kell: fontos, hogy ilyenkor se hagyjuk egyedül a kedvencünket.

Bármely pontján éljünk is az országnak, 50 kilométeren belül biztos van egy állatotthon. „Érdemes velük már előre megosztani az igényeinket. Fontos, hogy ne legyen kényszer mindenáron hazavinni egy kutyát, csak azért, mert van éppen elérhető! Keressük meg azt az állatot, akivel valóban szinkronba kerülünk” – mondja Kata.

Létezik ideiglenes befogadói szerződés is, amely esetben a költségeket még a szervezet viseli, de már családon belül van az állat.

Noémi számára kevés dolog adott annyit, mint az örökbefogadás: „Minden rá szánt energia és idő a legjobb helyre ment. Fogalmam sincs, hogy tudtunk a kiskutyánk nélkül élni. Szerintem mi sokkal többet kaptunk tőle, mint amit ő kap tőlünk. Életem egyik legjobb döntése volt befogadni Kazettát”.

Idén negyedik alkalommal rendezi meg az Országos Állatvédőrség Alapítvány a SPAR Magyarország és állatmentő civil szervezetek közreműködésével a Mancs a bajban! gyűjtőakciót.