Újabb jó hírt kaptak az idősek

Együttműködési megállapodást írt alá a Gondosóra program és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, amelynek célja az idősek gyógyszerhez jutásának megkönnyítése. A programot már több mint 600 ezren használják.

A Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) együttműködése a tájékoztatás és koordináció javítására, valamint a 65 évesnél idősebbek gyógyszerellátásának gördülékenyebbé tételére irányul. Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerint a gyógyszerészek edukációjával és támogatásukkal szeretnék a Gondosóra programot népszerűsíteni.

A Gondosóra program keretében egy pilot projekt során vizsgálták a gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátásának lehetőségeit, és a program ezen a területen is segítséget nyújthat a jövőben. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy jelenleg minden negyedik 65 év feletti rendelkezik Gondosóra készülékkel, összesen 600 ezren használják a szolgáltatást.

A következő lépésekben a diszpécser szolgálatot készítik fel arra, hogy a kistelepüléseken élő idősek gyógyszerellátását hogyan tudják segíteni, anélkül, hogy gyógyszerészi feladatokat látnának el. Az ügyvezető hozzátette, hogy a diszpécserközpontba napi átlagosan háromezer hívás érkezik, és ezek 5-10 százaléka valódi segélyhívásnak minősül.

A Gondosóra program indulása óta több mint tízezer alkalommal hívtak segítséget a diszpécserszolgálaton keresztül, és a felhasználóktól pozitív visszajelzéseket kapnak. Emellett a program egyre több szakmai szervezettel, mint például a mentőszolgálat és a polgárőrség, köt együttműködési szerződéseket.