A jogosítvány megszerzése egyre nehezebb feladat

A jogosítvány megszerzése ma már nem olyan egyszerű, mint régen, és a statisztikák szerint csak minden második vizsgázó sikeres az első próbálkozásra.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges vezetési órák száma évről évre növekszik. A hatályos magyar jogszabályok szerint egy "B" kategóriás jogosítványra pályázó tanulónak legalább 580 kilométert kell vezetnie, és minimum 29 órát kell gyakorolnia. Ennek ellenére a tanulók átlagosan majdnem kétszer ennyi, 46-47 órát vezetnek, mielőtt vizsgára jelentkeznének.

Szőcs Károly, az E-Educatio Információtechnológia Zrt. vezérigazgatója a Közlekedésbiztonság portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a mai fiatalok gondolkodásmódja és életmódja jelentősen eltér a korábbi generációkétól. A műszaki érdeklődés csökkenése, az autók és fenntartásuk magas költségei, valamint a jó tömegközlekedési lehetőségek miatt sokan halogatják a jogosítvány megszerzését.

A nagyvárosokban élő fiatalok gyakran a tömegközlekedést részesítik előnyben, ahol a közlekedési dugók, a költséges parkolás és a mikromobilitási eszközök széles választéka is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé érzik szükségét a saját autó birtoklásának.

A jogosítványszerzés jellemző életkora is kitolódott; bár a fiatalok már 17 éves koruktól jogosítványhoz juthatnának, a "B" kategóriás képzésekre jelentkezők átlagéletkora 24 év körül van. A legtöbben munkába járáshoz és elhelyezkedéshez szükségesnek látják a vezetői engedélyt.

A jogosítvány megszerzésének nehezedésében szerepet játszik a fiatalok megváltozott veszély- és felelősségérzete, a motorikus képességeik, valamint a megnövekedett forgalomsűrűség is. A nagyvárosokban a vezetés ma már sokkal nagyobb megterhelést jelent, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és az autózás előnyei is csökkentek.