Ezekre az offshore cégekre vágynak a magyar szupergazdagok

Az Egyesült Arab Emírségekben nincs személyi jövedelemadó, ezért nem kell sokat ülni a számológép felett, ha a bérleti díjakból vagy az eladásból származó nyereség utáni adót szeretnénk kiszámítani – húzta alá az Indexnek Magyar Csaba. A magyar ingatlanbefektetők külföldi célpontokat választanak diverzifikáció, vagyonvédelem és magasabb megtérülési lehetőségek miatt.

A nemzetközi ingatlanbefektetések előnyei között szerepel a portfólió diverzifikálása, amely segíthet a piaci ingadozások és az országkockázatok kiküszöbölésében. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója szerint a távoli ingatlanügyek intézése egyszerűbbé vált a technológia fejlődésével, de megfelelő szakemberekkel kell rendelkezni a sikerhez. A külföldi ingatlanbefektetések sokszor nagyobb megtérülési lehetőséget kínálnak, különösen a feltörekvő piacokon és gyors növekedést felmutató országokban. Azonban a befektetőknek alaposan meg kell ismerniük a kiválasztott ország gazdasági és politikai helyzetét.

Az offshore funkciók mellett a nemzetközi ingatlanbefektetések népszerűségét az is növeli, hogy sok országban nem nyilvános az ingatlan tulajdonosának adata. A Pénzügyi Titokvédelmi Index szerint a fejlett országok közül is többen hajlandóak félrenézni, ha külföldiek vásárolnak ingatlant. Magyar Csaba kiemelte, hogy egyre több ország kínál aranyvízumot a külföldi ingatlanbefektetőknek, amely mobilitási B tervet biztosít számukra.

A Statista adatai szerint az ingatlanpiac globálisan 637,8 milliárd dolláros értéket érhet el 2024 végére, a lakóingatlanok képviselik a legnagyobb hányadot. A magyar befektetők körében az Európai Unión belül Ciprus, Horvátország és Spanyolország a legnépszerűbb államok, míg távolabbi helyszínek közül az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok a legfelkapottabbak. A kedvező adózás és a turista célpontok népszerűsége miatt gyakori a saját használatra vásárolt külföldi ingatlan, valamint a bérbeadási üzlet is.

Az adózás szempontjából Ciprus és Dubaj a legkedveltebb helyszínek közé tartoznak a magyar befektetők körében. Az Emírségekben nincs személyi jövedelemadó, Cipruson pedig csak személyi jövedelemadót kell fizetni a bérleti díjak után, amely után 20 százalék költséghányad igazolás nélkül elszámolható.

A bérleti hozam a jövedelmezőség mérésének egyik lehetséges módja, de a működési költségek jelentősen csökkenthetik a bevételt. A nemzetközi befektetés előtt figyelembe kell venni a helyben fizetendő adókat, biztosítást és karbantartást, valamint az öröklési és értékbeli változásokat is.

Magyarország csak elvétve rendelkezik olyan adóegyezménnyel, amely kitérne az öröklésre és az ajándékozásra. A külföldi ingatlanhagyaték és ajándékozás után a hazai illetékszabályok nem alkalmazandók. Az értékesítés és a bérbeadás esetén, ha nincs adóegyezmény, mindkét állam adóztathat, de a külföldön megfizetett adó 90 százaléka beszámítható Magyarországon. Ha létezik adóegyezmény, akkor a külföldi ingatlan eladása és bérbeadása után az ingatlan fekvése szerinti ország adóztathat, és Magyarország mentesíti az itthoni adózás alól.

Az Európai Unión kívüli ingatlanbefektetések jogi komplexitására nagyobb figyelmet kell fordítani, mivel egyes országok korlátozzák a külföldi befektetők tulajdonjogát. A politikai rendszer stabilitása és a jogbiztonság kulcsfontosságú, és érdemes megnézni, hogy a célország kötött-e Magyarországgal befektetővédelmi megállapodást. A külföldi ingatlan belföldről történő hasznosítása általában esélytelen, ezért helyi vállalkozást kell megbízni ezzel a feladattal.