Újrahasznosítás gombákkal: a Mycocycle innovatív megoldása

A Mycocycle cég gombákat használ fel a régi gumiabroncsok és építési hulladékok újrahasznosítására, melyekkel bioalapú nyersanyagokat állítanak elő. A vállalat alapítója, Joanne Rodriguez szerint a cél az, hogy a szemetet megevő gombákkal megújuló anyagokat hozzanak létre. A Mycocycle nem csupán a műanyagiparban szeretne érvényesülni, hanem a körforgásos gazdaság elveit is be kívánja vezetni a piacra.

A Mycocycle ambiciózus terve, hogy versenyre keljen a nagy vegyipari vállalatokkal, mint a 3M, a BASF és a Dow. A cég a természetes szelekciót alkalmazza a legalkalmasabb gombák kiválasztására, és nem végez genetikai módosításokat. A vállalat már sikeresen alkalmazta a technológiát különböző hulladékokon, így például egy Meta adatközpont építéséből származó gipszkarton hulladékon is.

A folyamat során a Mycocycle gombái körülbelül két hétig dolgoznak optimális hőmérsékleti körülmények között, 16 és 27 °C között. A ciklus végén a gombákat elpusztítják, hogy azok ne növekedjenek tovább, így a végeredmény egy értékesíthető termék, nem pedig ártalmatlanítandó hulladék.