A magyar gyermekvédelmi rendszer válsága

A magyar gyermekvédelmi rendszer problémái egyre nagyobb figyelmet kapnak, különösen a K. Endre kegyelmi ügye óta. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 14 évben nem történt jelentős javulás, sőt, a gyermekvédelemben lévő kiskorúak száma növekedett, miközben a nevelőszülőké nem követte ezt az ütemet. Szakértők szerint a rendszer hiányosságai és a területi különbségek is aggodalomra adnak okot.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Magyarországnak Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerével kell rendelkeznie, azonban a KSH adatai és a szakértők véleménye szerint a helyzet romlott az elmúlt években. A gyermekvédelem terén tapasztalható problémákra civil tüntetések is felhívták a figyelmet, például a Tisza Párt vezetője által szervezett demonstráción követelték Pintér Sándor belügyminiszter lemondását. A kormányzati kommunikációban ugyanakkor a baloldal gyermekvédelemmel kapcsolatos aggályait nem tartják hitelesnek, és a kormányoldal szerint a rendszer erősebb, mint 2010-ben volt.

A KSH adatai szerint 2023-ban 23,8 ezer gyermek részesült gyermekvédelmi szakellátásban, ami jelentős növekedést mutat a 2010-es adatokhoz képest. A legtöbb állami gondozott gyermek Borsod-Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki, míg a legkevesebb Vas és Zala megyében. A gyermekvédelmi rendszer területi különbségei és a nevelőszülők számának alacsony növekedése is problémát jelent.

A gyermekvédelmi rendszerből kikerülő nagykorúak helyzete sem rózsás, hiszen az utógondozói ellátás háttérbe szorul, és az otthonteremtési támogatásokhoz való hozzájutás is csökkent az elmúlt években. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint a gyermekvédelem presztízse mélyponton van, és a szakellátásban lévők számának növekedése az erőforrások hiányára utal.

A kormány a kegyelmi botrány után szigorításokat jelentett be a gyermekvédelmi intézkedések terén, de a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint a törvénycsomag nem oldja meg a rendszer évtizedes problémáit, és hiányzik belőle a rendszerszintű gondolkodás. A civilek javaslatait sem vették figyelembe, pedig a Gyermekjogi Civil Koalíció részletes javaslatokat fogalmazott meg a gyermekvédelem legfőbb problémáira.