Scott Ritter szerint Franciaország súlyos veszélyben van

Az amerikai tengerészgyalogság egykori hírszerző tisztje, Scott Ritter szerint Emmanuel Macron francia elnök döntései veszélyesek lehetnek Franciaország számára.

Az orosz állami Ria Novosztyi által szemlézett interjúban Ritter kifejtette, hogy Macron lépései rossz irányba terelhetik az eseményeket. Az amerikai Judging Freedom csatornának adott interjúban Ritter arról beszélt, hogy ha a francia elnök NATO-csapatokat küldene Ukrajnába, az beláthatatlan következményekkel járna. Szerinte a nyugat-európai katonai hatalom csapatainak érkezése esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnal megsemmisítené őket.

Ritter szerint Franciaországban abban bíznak, hogy atomhatalomként az oroszok nem mernek majd fellépni a francia csapatok ellen, de ő gúnyosan megjegyezte, hogy ez nem számít, mivel Oroszországnak több ezer atomfegyvere van, és képesek lennének eltörölni a francia alakulatokat a föld színéről. A volt hírszerző hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak kellene elérnie, hogy Macron visszakozzon, és figyelmeztetett arra is, hogy Moszkva a romániai logisztikai központokat is azonnal lebombázná.

Megjegyzendő, hogy Ritter 1998 óta nem tagja az amerikai haderőnek, és fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt börtönbüntetésre is ítélték. Leszerelése után hadpolitikai kommentátorként vált ismertté, és gyakran kritizálta az amerikai stratégiát, különösen Irakban és Iránban. 2022 óta az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is aktívan fejt ki véleményt, ám álláspontja gyakran megegyezik az orosz propagandával.

Ritter szerint a bucsai mészárlásért az ukrán rendőrök a felelősek, és Ukrajnát a náci Németországhoz hasonlította. Oroszországban többször is járt a konfliktus kirobbanása óta, és találkozott Ramzan Kadirov csecsen elnökkel is, akivel oroszul próbált társalogni.