Oroszország nyugati bankok vagyonát foglalta le

A moszkvai bíróság döntése értelmében részleges lefoglalás alá került a Commerzbank és a JPMorgan oroszországi vagyona, ami a geopolitikai feszültségek újabb szintjét jelentheti.

A moszkvai bíróság egy amerikai szankciók által érintett orosz bank, a Transkapitalbank (TKB) keresetére reagálva 12,3 millió euró értékben rendelte el a német Commerzbank és az amerikai JPMorgan oroszországi vagyonának részleges lefoglalását. A Handelsblatt hírét idézve a VG.hu szerint ez a lépés aggodalmat kelthet a hasonló helyzetben lévő nyugati bankok és vállalatok körében.

Az ítéletet az amerikai szankciós hatóság, az OFAC tevékenységével indokolták, amely a TKB-t szankciós listára tűzte. A listára kerülés következtében a cégek és kormányzati szervek vagyonát befagyasztják, és az amerikaiak számára üzleti kapcsolatok kiépítése is tilos, amit más országok is követnek.

A Commerzbank az ukrajnai konfliktus kezdete óta csökkentette oroszországi üzleti tevékenységét, és kitettsége 2023 végére 344 millió euróra mérséklődött a korábbi 1,87 milliárd euróról. A bank leányvállalata, a Commerzbank Eurasija további 400 millió eurónyi rubelbetétet tart az orosz központi banknál.

A lefoglalt eszközök csak egy kis részét képezik a Commerzbank oroszországi vagyonának, és nem jelentenek jelentős terhet a csoport várható éves nyeresége mellett, amely mintegy 2,4 milliárd euróra tehető.

A német lapok szerint a bírósági döntés egyfajta figyelmeztető lövés, amely arra utalhat, hogy Oroszország reagál a nyugati országokban befagyasztott orosz vagyont illető tervekre. Joe Biden amerikai elnök április végén felhatalmazta az amerikai hatóságokat, hogy a befagyasztott orosz vagyon egy részét Ukrajnának adják át, ami az EU-t és Svájcot is hasonló intézkedésekre ösztönözheti.