Orosz dezertőr feltartóztatása a lengyel határon

A lengyel határőrség egy orosz katonát tartóztatott fel, aki illegálisan próbált bejutni az országba a fehérorosz határon keresztül. Az eset kapcsán jelenleg hatósági vizsgálat zajlik.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió szerda reggel számolt be először az esetről, amit később a lengyel határőrség főparancsnokának szóvivője, Andrzej Juzwiak is megerősített a PAP hírügynökségnek. A határőrség X felületén keresztül közölték, hogy a 41 éves orosz dezertőr ügyében vizsgálat folyik.

A lengyel-belarusz határ térségében az utóbbi időben megnövekedett az illegális átkelések száma. Nemrégiben egy Lengyelországban büntetőeljárás alá vont bíró, Tomasz Szmydt is átszökött Belaruszba, ahol menedékjogot kért Alexander Lukasenko elnöktől.

Szmydt egy 2019-es ügy miatt döntött a menekülés mellett, amelyben részt vett egy gyűlöletkampányban, amit néhány kormánypárti bíró indított független szellemű kollégáik ellen a közösségi médiában. Az ügy óriási botrányt kavart a jobboldali győzelmet hozó parlamenti választások előtt.

A kormányváltás hiánya eddig védelmet nyújtott Szmydt számára, mivel az elmúlt öt évben az ügy nem jutott el a bírósági szakaszba. Azonban a mostani ellenzéki győzelem után valószínű, hogy a bírót meggyanúsítják a 2019-es események miatt.

Szmydt esete különösen problémás a lengyel állam számára, mivel korábban kényes ügyekben ítélkezett, és döntött olyan kérdésekben, mint például melyik tisztviselő férhet hozzá bizonyos titkos információkhoz. Feltételezések szerint Szmydt sokat tudhat a titkosszolgálatokról és Lengyelország NATO-kapcsolatairól, így értékes információforrás lehet a belarusz és orosz vezetők számára.