Adóvisszatérítés a nyugdíjbiztosítások után: fontos határidők és tudnivalók

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíjbiztosítási számlákra befizetett összegek után járó adóvisszatérítést külön kell igényelni a május 21-ig benyújtandó szja-bevallásban.

Az ügyfelek 2023-ban összesen 145,5 milliárd forintot fizettek be államilag támogatott nyugdíjbiztosítási számláikra, ami szerződésenként átlagosan közel 300 ezer forintot jelent. Ennek alapján a befizetések után járó 20 százalékos adójóváírás átlagosan 60 ezer forintnyi adóvisszatérítést eredményezhet a biztosítottak számára. Az adójóváírást a biztosító által legkésőbb február közepéig kiállított igazolás alapján kell igényelni. A NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül írja jóvá az összeget.

Molnár Marcell, a FBAMSZ személybiztosítási szekciójának vezetője szerint, ha valaki nem rendelkezik még az igazolással, akkor van még ideje azt pótoltatni a biztosítójának ügyfélszolgálatán keresztül. Ha a bevallás benyújtása után derül ki, hogy az igényt elfelejtették feltüntetni, akkor ezt önellenőrzés keretében utólag is pótolhatják.

A NAV adóbevallási tervezetének egyre szélesebb körű használata hozzájárul ahhoz, hogy évről évre kevesebben felejtik el az adójóváírás visszaigénylését, mivel az adóhatóság automatikusan feltünteti a nyugdíjbiztosítási szolgáltatóktól beérkező adatokat is. Azonban több tényező is okozhatja a visszatérítés elmaradását, például ha az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz, vagy ha az adózónak adó- vagy járuléktartozása van, amely esetben a NAV a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást.

2023 végén az MNB adatai szerint 485 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, ami 8,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A piac az elmúlt évtized alatt olyan szintre fejlődött, hogy a 4,8-4,9 milliós aktív korú népesség tíz százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással. A díjbefizetések összértéke az elmúlt év során közel 15 százalékkal nőtt, 126,7 milliárdról 145,5 milliárd forintra, ami minden korábbi év szintjét felülmúlja, de még mindig kevesebb mint a maximális adókedvezményt biztosító évi 650 ezer forintos díjösszeg fele.