Hatalmas káosz a brit repülőtereken

Szerda reggelre helyreállt a brit repülőterek beléptetőrendszerének működése, miután az előző esti órákban komoly fennakadásokat okozó meghibásodás történt.

A brit belügyminisztérium szóvivője szerint a meghibásodás oka egy "rendszerhálózati probléma" volt, amely a legnagyobb repülőtereket, többek között a londoni Heathrow-t és Gatwick-et, valamint Edinburgh-t, Birmingham-et, Bristol-t, Newcastle-t és Manchester-t érintette, ahol az érkező forgalom hatalmas felfordulást szenvedett el. Heathrow-n, ahol naponta átlagosan 220 ezer utas fordul meg, az utasoknak esetenként másfél-két órán át kellett sorban állniuk az útlevélellenőrző pultokhoz.

A British Airways légitársaság Budapestről Heathrow-ra érkező kedd esti járatának utasai is érintettek voltak a kiesésben, amely elsősorban az elektronikus beléptető kapuk működését akadályozta meg. Ezeket a kapukat a hiba elhárításáig nem lehetett használni.

A brit repülőtereken összesen 277 automatikus arcfelismerő rendszerrel felszerelt kapu található, amelyeken keresztül a vízummentes érkező utasforgalom nagy része lép be az országba. A belügyminisztérium szóvivője nem részletezte a hiba okát, de kiemelte, hogy nincs arra utaló jel, hogy a fennakadást "rossz szándékú kibertevékenység" okozta volna.

Ez nem az első eset, hogy a brit repülőterek ilyen problémákkal küzdenek. Tavaly májusban hasonló meghibásodás, augusztusban pedig a brit országos légiirányítási rendszer információtechnológiai hálózatának leállása okozott fennakadást.

A Daily Mail beszámolója szerint a repülőtereken rengeteg gyermek kimerült a várakozásban, sokan víz és étel nélkül maradtak, és többen a földön kénytelenek voltak aludni. A taxikra és a buszokra is hatalmas sorok alakultak ki, így az utasok igazi káoszban találták magukat.

Egy utas beszámolója szerint a Heathrow repülőtéren a mosdók is meghibásodtak, a vécécsapokból elfogyott a víz, ami miatt az embereknek palackozott vízzel kellett kezet mosniuk.