Az ingyenes cégbetekintő rendszer hirtelen leállása

Az Európai Unió által 800 millió forinttal támogatott ingyenes cégbetekintő rendszert az igazságügyi tárca helyettes államtitkára, Gyimesi Tamás Ferenc döntése értelmében lekapcsolták, mondván, hogy a szolgáltatás fenntartását nem tartja indokoltnak.

Április végén vált hirtelen elérhetetlenné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által üzemeltetett cégbetekintő rendszer, amely lehetővé tette a magyarországi gazdasági társaságok cégiratainak ingyenes online hozzáférését. A rendszer a cégbírósági bejegyzéseket megalapozó dokumentumokat, például a közgyűlési jegyzőkönyveket, a tulajdonosváltásokat és a fizetésképtelenség megállapítását tartalmazta. Az OBH a leállás okaként az Igazságügyi Minisztériummal kötött együttműködési megállapodás fenntartási időszakának lejártát jelölte meg. A szolgáltatás fenntartására vonatkozó ötéves üzemeltetési kötelezettség 2016-ban járt le, így hivatalosan már akkor lekapcsolhatták volna a rendszert. A koronavírus-járvány idején a rendszer népszerűsége nőtt, és a korábbi korlátozásokat is feloldották, így egy felhasználó 24 órán belül akár száz keresést is indíthatott. Az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint nem kötelező biztosítani a cégiratok ingyenes letölthetőségét sem hazai, sem nemzetközi jogszabályok szerint. Az OBH azonban nem zárta ki a rendszer újraindításának lehetőségét, és tárgyalások folynak a szolgáltatás megújításáról és a fenntartás költségeiről.

Jelenleg a cégiratokhoz ingyenesen csak személyesen, a cégbíróságokon lehet hozzáférni, online lekérés pedig csak díjfizetés ellenében lehetséges. A cégnyilvánosságról szóló törvény szerint a cégjegyzék és a cégiratok nyilvánosak, és mindenki betekinthet azokba, hiteles és nem hiteles másolatokat kérhet anélkül, hogy indokolnia kellene az adatok megismerésének szükségességét. A cégnyilvánosság biztosítása mellett a törvény a vállalkozók alkotmányos jogait, a gazdasági forgalom biztonságát és a hitelezői érdekek védelmét emeli ki. A törvény teljeskörű nyilvánosságot ír elő, de nem rendelkezik az ingyenességről.

A cégnyilvántartás a cégjegyzékből és a cégiratokból áll, amelyeket a cégeknek törvény kötelezi benyújtani. A cégnyilvánosságot a cégbíróság, az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálata és a Cégközlöny biztosítja. A cégbíróságokon ingyenes az iratbetekintés, de csak az adott vármegyei cégadatok tekinthetők meg. Elektronikus úton a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálata (Cégszolgálat) révén lehet hozzáférni a cégiratokhoz, de ez fizetős szolgáltatás. A Cégközlöny ingyenes lehetőségként említendő, de nem tartalmazza az összes cégiratot, és nem nyújt teljes körű információt.

A Cégközlöny hetente CD-n megjelenő változatát 2023 október-novemberében szüntették meg, és helyébe lépett egy sokkal drágább digitális szolgáltatás. A korábbi évi bruttó 200 ezer forintos szolgáltatás helyett az új digitális megoldás évi bruttó 10 millió forintnál is többe kerülhet. A megszüntetést azzal indokolták, hogy korszerűtlen és kevesen fizetnek rá elő, és az előfizetések kifutása előtt megszüntetett szolgáltatásért visszatérítést ígértek azoknak, akiknek az év végén járt le az előfizetése.