Időt és pénzt spórolhat az ország ezzel a megoldással

Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint az elektrifikáció fejlődése során jelentős időt és pénzt lehet megtakarítani, ha digitális transzparenciát teremtünk a villamosenergia-hálózatban szoftveres megoldásokkal.

Az energiaelosztás területén forradalmi változások mennek végbe, amelyekre korábban nem volt példa. A lakossági és ipari igények növekedése mellett a villamosenergia-hálózat nem képes lépést tartani a felmerülő kihívásokkal. A Siemens Zrt. Smart Infrastructure divízióvezetője, Balasa Levente szerint a jövőben a centralizált, rézalapú hálózatokat decentralizált, adatalapú rendszerek válthatják fel, de ehhez jelentős munkára és az idő gyors kihasználására van szükség.

A gazdasági fejlődés egyre nagyobb energiát igényel, ami az energiarendszer modernizálását teszi szükségessé. Balasa Levente kiemelte, hogy az elektrifikáció növeli az áramellátással kapcsolatos elvárásokat, és az adatalapú gazdaság terjedése, valamint a környezeti-fenntarthatósági szempontok is hozzájárulnak az energiaigény növekedéséhez.

A villamosenergia-hálózat kapacitásának megduplázása jelentős tőkebefektetést igényelne, amelyre jelenleg sem a szükséges tőke, sem a szakemberállomány nem áll rendelkezésre. Balasa Levente szerint a hálózatfejlesztési koncepciókban érdemes innovatív és költséghatékony megoldásokat előnyben részesíteni, mint például a kisfeszültségű hálózatok felokosítása.

Az intelligens hálózatok, vagyis a smart gridek ideje is elérkezhet, amelyek lehetővé teszik a fogyasztóoldali szabályozást (DSR), így a végfogyasztók az áramhasználatuk időzítésével járulhatnak hozzá a hálózat stabilitásához. A szabályozói oldalnak is lépést kell tartania az újfajta megközelítésekkel, és a fogyasztói tudatosság fejlesztése érdekében rugalmas tarifák alkalmazását is fontolóra kell venni.

A Siemens Smart Infrastructure vezetője szerint az elektrifikációs fejlődés kezeléséhez szakítani kell a korábbi módszertanokkal, és előtérbe kell helyezni a digitalizációt és a szoftveres megoldásokat. A szenzorokkal felszerelt hálózatokon transzparensen láthatóvá válnak a torlódások és a kapacitások, és a mesterséges intelligencia segítségével a hálózatok „öngyógyítóvá” válhatnak.

A napenergia térnyerése és a prosumerek megjelenése növeli a hálózat komplexitását. A lokális megoldások, mint a mikrogridek és az energiaközösségek, segíthetnek a helyben megtermelt áram felhasználásában és a nagy elosztóhálózat stabilitásának megőrzésében. A Siemens három szakaszos hálózatfejlesztési tervet dolgozott ki, amely a mérés és elemzés, a tervezés és fejlesztés, valamint a szabályozások kialakítása és az AI-alapú működtetés szakaszait foglalja magában.

(Borítókép: Siemens)