Bajnai Gordon londoni karrierje

Egy tizenkét billió dolláros piac meghatározó szereplője lett Bajnai Gordon, aki a Campbell Lutyens nevű cégben tölt be kiemelt pozíciót Londonban, miközben Magyarországon is időt tölt családjával.

Bajnai Gordon, Magyarország egykori miniszterelnöke, jelenleg a londoni pénzügyi szektor egyik jelentős alakjaként tevékenykedik. A Forbes magazin szerint a volt miniszterelnök a Campbell Lutyens vállalatnál dolgozik, amely a tőkepiacok egy speciális szegmensében érdekelt, és a világ egyik legnagyobb független tanácsadó cégének számít. A cég nem aktív a régióban, mivel a tevékenységi körük nem jelentős a környéken.

Bajnai a vállalat egyik partnere és résztulajdonosa, aki egy üzletágat irányít, és körülbelül tíz-harminc ügyfélnek nyújt tanácsadást. A Forbes információi szerint a cég évente hetven-nyolcvan tranzakciót hajt végre, és eddig legalább 250 milliárd dollár tőkét közvetített zárt körben, további 120 milliárd dollárnyi másodpiaci tranzakciót menedzseltek és jelentős iparági felvásárlásoknál voltak tanácsadók. Az ügyfelek olyan befektetések iránt érdeklődnek, mint például a Gatwick vagy a La Guardia repülőtér, illetve infrastruktúrák, mint vasutak és tengeri kikötők Európában.

Bajnai Gordon a Forbesnak elmondta, hogy jelenleg egy huszonötmilliárd dolláros alapon dolgozik, amely a világ egyik vezető infrastruktúraalap-kezelőjének tanácsadását jelenti. Egykori kabinetfőnöke, Schmidt-Hegedüs Dóra szerint Bajnai kiváló tárgyalópartner, aki mindig felkészültebb, mint a tárgyalás másik fele.

A volt miniszterelnök a magazinnak nyilatkozva kifejtette, hogy nem tervezi a magyar közéletben való részvételt. Beszélt arról is, hogy bár a miniszterelnöksége idején nehéz döntéseket kellett meghoznia, szívesen emlékszik vissza arra az időszakra, amikor Magyarországot egy csődközeli helyzetből sikerült stabilizálni. Az interjú részletei a Forbes heti számában olvashatók.

Bajnai Gordon a Forbesnak arról is beszélt, hogy a bajai gyökerei mennyire fontosak számára. "Magyar vagyok, bajai vagyok, kapus vagyok, közgázos vagyok, európai vagyok. Nagyjából ezek az identitásaim, körülbelül így tudom magam meghatározni. És ebből Baja nagyon fontos szerepet játszik" - fogalmazott. A bajai halászléfőző fesztivál fix pont az életében.

Elmondta, hogy egyetlen porcikája sem kívánja, hogy részt vállaljon a magyar közélet irányításában, holott a világon sok fórumon kikérik a véleményét szakértelme miatt. „Felnőtt ember tudja, hogy tetteinek, döntéseinek következményei vannak, én is tisztában voltam vele, hogy mi lesz annak a trade offja, hogy elvállalom a miniszterelnökséget (…) Na jó, mindent azért nem láttam, de nem voltak jó érzéseim” – mondta 2009-2010-es miniszterelnökségéről. Hozzátette azért, hogy szívesen gondol vissza erre az időszakra, amikor egy csődközeli helyzetből hozták ki Magyarországot és azóta is megőrizte a függetlenségét – még akkor is, ha ennek az ára az volt, hogy az elmúlt tizenöt évben már csak külföldön érvényesülhet, és ha azt szeretné, hogy gyerekei Magyarországon járjanak iskolába, akkor ingáznia kell. Bajnai imádja a focit, kapus volt. Londonban az Arsenalnak szurkol, itthon leginkább a Paks-drukker. Bár sok éve Londonban él, hétvégékre, ünnepekre és szabadságra hazajár Budapestre a családjához.