A magyar lízingpiac első negyedéves teljesítménye

A Magyar Lízingszövetség jelentése szerint a magyar lízingpiac jól teljesített az év első negyedévében, bár a piac kettősséget mutat: a személyautók és kishaszonjárművek iránti kereslet továbbra is erős, míg a termelőeszközök, különösen a mezőgazdasági gépek piaca visszaesést szenvedett.

A Magyar Lízingszövetség közleménye alapján a személyautók és kishaszonjárművek piacán a tavalyi év végén tapasztalt fokozott aktivitás megmaradt, míg a termelőeszközök, különösen a mezőgazdasági gépek esetében visszaesés figyelhető meg. A lízingpiac az első negyedévben 210 milliárd forintnyi új finanszírozást regisztrált, ami 7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára kiemelte, hogy a kedvezményes ajánlatoknak köszönhetően a lakosságnak finanszírozott gépkocsik száma rekordmagasságokba ért. Az új szerződések 82 százalékát új eszközök finanszírozására kötötték az ügyfelek.

A személyautó-kistehergépjármű-motor szegmens továbbra is a legnagyobb a piacon, 129 milliárd forintnyi új finanszírozással, ami a hazai lízingpiac több mint 61 százalékát adja. A szerződések darabszáma ebben az eszközosztályban 42 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A nagyhaszonjárművek a második legnagyobb kategóriát képezik, itt a forgalomba helyezési számok stagnáltak, és ez a lízingpiacon is visszatükröződik. A mezőgazdasági termelőeszközök piaca gyengén sikerült az évkezdés során, a finanszírozott összeg 48 százalékkal esett vissza.

Az építőipari gépek finanszírozása viszont jelentősen, 79 százalékkal növekedett, bár a főtitkár szerint ez a gyenge bázisnak köszönhető. A KKV-szektor továbbra is dominál a finanszírozott összegek tekintetében, míg a lakosság magasabb számú szerződést kötött.

A pénzügyi lízing piacvezető szerepet tölt be, az összes finanszírozás 83%-át kitevő részesedéssel. Az operatív lízing piaca a teljes piac 10,5 százalékát jelenti, míg az euróban történő finanszírozások aránya továbbra is magas, de csökkent a tavalyi évhez képest.

A Széchenyi Kártya Program és az Eximbank Baross Gábor programja is jelentős szerepet játszik a piacon, előbbi 26,4 milliárd forint új finanszírozással és 1824 szerződéssel, utóbbi pedig 11,4 milliárd forint értékben 294 szerződéssel zárta az első negyedévet.