A jövő áramhálózata: Papp Gergő – Pimasz úr felfedezései

Napjainkban az áramfogyasztás elengedhetetlen része mindennapi életünknek, legyen szó hűtésről, fűtésről vagy a háztartási eszközök működtetéséről. A jövő áramhálózatának stabil működéséhez azonban jelentős fejlesztésekre és technológiai innovációkra van szükség, amelyek már ma is jelen vannak és segíthetnek tudatosabb áramfogyasztókká válni.

Az áramhálózatok terhelése, a napelemek által visszatáplált energia és a napszaki kilengések kezelése komoly kihívást jelent a rendszer számára. A Papp Gergő – Pimasz úr és az E.ON szakembereivel készült videósorozat befejező részében a jövő áramhálózatának okosmegoldásait mutatják be, amelyek már a jelenben is működnek.

Az E.ON reprezentatív kutatása szerint az emberek szeretnék, ha a megújuló energiaforrások, különösen a nap- és szélenergia részaránya jelentősen nőne a jövőben. A válaszadók csupán két százaléka támogatná a környezetre káros szénenergia arányának növekedését.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 2030-ra a digitalizáció felgyorsulását, az energiatárolók és a háztartási méretű kiserőművek szélesebb körű elterjedését várják.

A megújuló energia termelése és felhasználása jelentős kilengéseket okozhat az áramhálózatban, különösen a reggeli és esti csúcsidőszakokban. Az E.ON Hungária Csoport európai léptékben is jelentős, 1 milliárd eurós beruházással fejleszti hálózatát Magyarországon a következő években, hogy kezelni tudja ezeket a kilengéseket.

Az áramszolgáltató innovatív megoldásokat is alkalmaz, mint például a mobil energiatároló eszközök, a feszültségszabályozók és a smart mérőszenzorok, amelyek segítenek az energia tárolásában és az áramellátás stabilitásának fenntartásában.

Az E.ON emellett számos lakossági okosmérőt is telepített, amelyek lehetővé teszik a távoli leolvasást és a napelemmel rendelkező háztartások számára az áramfelhasználás és betáplálás nyomon követését. Jelenleg 432 ezer ilyen eszköz van használatban, és ezek aránya a következő években tovább nő a hagyományos mérőkkel szemben.

Papp Gergő – Pimasz úr videósorozatának korábbi részeiben megismerhetjük az áramhálózati rendszerek összetettségét, az erőművektől a konnektorokig terjedő utat, valamint a szélsőséges időjárási körülmények közötti áramszünetek helyreállítását érintő folyamatokat.