A NASA lebegő vasutat tervez a Holdra

A NASA jelenleg azt vizsgálja, hogy megvalósítható-e a Holdon egy lebegő vonat, amely a Float projekt keretében valósulhat meg. Ha a tervek szerint haladnak, a Float hamarosan fontos szerepet kaphat a holdi infrastruktúrában.

A tervek szerint a NASA egy lebegő vasutat építhet a Hold felszínén, amely a Flexible Levitation On A Track, röviden Float nevet viseli. A projekt elsődleges célja a teherszállítás, de később akár az emberek szállítására is alkalmas lehet.

A Float egy önvezető, megbízható és hatékony teherszállító vasút szerelvényt jelentene, amely a holdbázisról az űrhajók indítóállásáig és vissza szállítaná a hasznos terhet, valamint a regolitot, a kitermelés helyszínétől a feldolgozás helyszínére.

Ethan Schaler szerint a holdi pályákat nem kellene rögzíteni, mint a Földön, hanem egyfajta „szőnyegként” lehetne ki teríteni, így minimális módosításra lenne szükség a Hold felszínén. A szerelvény ezen a pályán lebegve haladna, tehát az éles holdkőzet sem jelentene problémát számára.

A rugalmas pálya grafitrétegből készülhet, amely lehetővé tenné a mágneses lebegést és elegendő tolóerőt biztosítana. A rendszerbe napelemeket is integrálhatnának, így a Float akár külső energiaforrás nélkül is működhetne.

A robotok különböző méretűek lehetnek, de a becslések szerint naponta akár 100 tonna anyagot is képesek lennének mozgatni ezzel a módszerrel.

A Float projekt jelenleg a NASA ötletbörzéjének második fázisában van, ami azt jelenti, hogy a szervezet komolyan fontolóra veszi a megvalósítását. A NASA már 600 ezer dollárt (kb. 217 millió forint) biztosított a mérnököknek egy kicsinyített modell megépítésére és a működés bemutatására. Ha a megvalósíthatósági tanulmány kedvező eredményeket hoz, a Float 2030 után kulcsfontosságú infrastruktúrává válhat a Holdon.

A tudományos felfedezések terén a NASA mellett más területeken is történnek izgalmas előrelépések. A James Webb űrteleszkóp például több mint 13 milliárd fényév távolságba nézett, és lenyűgöző dolgokat állapított meg az univerzum legrejtélyesebb objektumai, a fekete lyukak eredetéről. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak projektjében három ősi kvazár fényét észlelte, amelyek a fekete lyukak által táplált rendkívül fényes objektumok. Ezek a megfigyelések közelebb vihetik a tudományt annak megértéséhez, hogy az ősi fekete lyukak miként válhattak rövid idő leforgása alatt ennyire hatalmassá.

Egy másik jelentős tudományos áttörés a cukorbetegség kezelésében várható. Bő száz évvel az inzulin felfedezése után belátható közelségbe került egy tűszúrásmentes megoldás. A Sydney Egyetem kutatói által fejlesztett új, nanotechnológiára épülő gyógyszer szájon át bevehető, és még hatékonyabb is lehet a hagyományos inzulininjekcióknál. A gyógyszer egy nanoméretű anyagból készül, amely megvédi az inzulinmolekulákat a gyomorsavtól, és képes reagálni a beteg vércukorszintjére. Ha a vércukorszint megemelkedik, a bevonat oldódni kezd, így az inzulinmolekulák a véráramba jutnak, de alacsony vércukorszint esetén nem szabadul fel az inzulin, megelőzve ezzel a hipoglikémiát. Az emberi tesztek várhatóan 2025-ben kezdődnek.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.