2023-as Matematikaérettségi Újdonságokkal

Kedden reggel 9 órakor vette kezdetét a 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakának matematika vizsgája, amely számos változást hozott a korábbi évekhez képest. Az Indexen követhetik az átalakított vizsga feladatait és megoldásait.

A hétfői magyar nyelv és irodalom vizsgát követően, kedden a diákok matematikai tudásukat mérettetik meg. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján középszinten 69 047, emelt szinten pedig 6616 diák érettségizik ebben a tantárgyban.

Az idei érettségi újdonságokat tartogat azok számára, akik 2020-ban kezdték meg tanulmányaikat az új Nemzeti alaptanterv szerint. A vizsga szerkezete nem változott, azonban a témakörök igen. A diákoknak nem kell többé szinusz, koszinusz és tangens függvényekkel számolniuk, helyettük gazdasági számításokkal, mint például törlesztőrészlet, gyűjtőjáradék kiszámítása, hitelfelvételi lehetőségek, befektetések és megtakarítások kockázatainak elemzése kerültek be a tematikába.

A középszintű vizsgázóknak új típusú feladatokkal is meg kell birkózniuk, mint például a geometriai valószínűség vagy a 10-es alapú számrendszer átváltása, amelyek korábban csak az emelt szintű vizsgán szerepeltek.

A matematikaérettségi időtartama három óra, amely rövidebb a tegnapi magyar vizsgánál. A feladatlap két részből áll: az első részben 45 perc áll rendelkezésre a tizenkét rövid feladatra, a második részben pedig 135 perc a hosszabb, összetettebb feladatokra. A második feladatlap II. A részében három kötelező feladat található, míg a II. B részben három feladat közül kettőt kell megoldani, és a diákoknak jelezniük kell, melyiket nem szeretnék, ha a javító tanár értékelné. Ha ezt nem teszik meg, a javító az utolsó feladatot nem veszi figyelembe.

Az emelt szintű vizsgán hasonló a helyzet, öt feladatból négyet kell megoldani, és itt is jelezni kell, melyiket nem kívánják értékelni. Ha ez elmarad, automatikusan az utolsó feladatot hagyják figyelmen kívül.

A középszintű vizsga témakörei és azok hozzávetőleges arányai a következők:

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok: 20%
  • Számelmélet, algebra: 25%
  • Függvények, az analízis elemei: 15%
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria: 25%
  • Valószínűség-számítás, statisztika: 15%.

A diákok és érdeklődők hamarosan megtudhatják, hogy milyen konkrét feladatokat kaptak a vizsgázók.