A virtuális valóság hatása az ízlésünkre

A Koppenhágai Egyetem kutatói VR-szemüvegek segítségével vizsgálják, hogy a különböző környezeti ingerek hogyan befolyásolják az ízérzékelést.

A kutatók a virtuális valóságban különféle helyszíneket idéznek elő, mint például egy hullámokkal teli strandot vagy egy éttermet, hogy megfigyeljék, ezek a környezetek hogyan hatnak a kísérleti alanyok ízlelésére. Egyik kísérletükben négy különböző alkoholmentes sört teszteltek, amelyeket Dániában még nem fogadott el teljesen a közvélemény.

A tesztelés során a sört 20–30 Celsius-fok közötti hőmérsékleten szolgálták fel egy laboratóriumban, valamint egy virtuális bárban és egy napsütötte virtuális parkban. Az eredmények szerint az alanyok frissítőbbnek érzékelték a sört a virtuális helyszíneken, mint a laborban, de az ízek között nem tapasztaltak különbséget.

Wender Bredie, a kutatás vezetője szerint a virtuális valóság előnye, hogy nem szükséges messzire utazni a termékek különböző helyszíneken történő kipróbálásához. Ugyanakkor, ha az ízbeli különbségeket szeretnék pontosan meghatározni, akkor ajánlott az élelmiszereket semleges környezetben kóstoltatni.

Ezért a kutatók a tesztelőket fehér fülkékbe helyezik, ahol egyedül kell megkóstolniuk az italokat és ételeket, miközben minden külső illatot és zajt kizárnak. A semleges fehér szín nem befolyásolja az ételminták színét, így az ízélmény tiszta marad.