A Batagaika-kráter folyamatos tágulása

Egy friss tanulmány szerint évente körülbelül 1 millió köbméterrel növekszik a szibériai Batagaika-kráter, amelyet az alvilág kapujaként is emlegetnek.

A Live Science által ismertetett kutatás eredményei alapján a kráter falai az örökfagy olvadása következtében évente mintegy 12 méterrel húzódnak vissza, ami a kráter méretének folyamatos növekedését eredményezi. A formációba zuhant anyagok olvadása miatt a kráter mélysége is egyre nő. A Batagaika-krátert először 1991-ben észlelték műholdképeken, miután egy helyi hegyoldal beomlott, és a permafroszt rétegei felszínre kerültek, amelyek között akár 650 ezer évesek is lehetnek.

A kráter átmérője 2014-ben még 790 méter volt, de 2023-ra már elérte a 990 métert. A kutatók régóta tudták, hogy a kráter növekszik, de most először sikerült számszerűsíteniük az olvadás következményeit. A vizsgálatot műholdfelvételek, helyszíni mérések és a mélyedésből származó minták elemzésével végezték.

Az elmúlt évek során több mint 14 gízai nagy piramisnak megfelelő mennyiségű jég és üledék olvadt el a kráterben. Az olvadás mértéke az elmúlt évtizedben viszonylag állandó maradt, és főként a kráter nyugati, déli és délkeleti pereme mentén zajlott.

A kutatók szerint a Batagaika-kráter továbbra is aktívan tágul, de van egy határ, ameddig terjeszkedhet. A kráter belsejében megmaradt permafroszt vastagsága már csak néhány méter, és a további mélyülés lehetősége gyakorlatilag kimerült az alapkőzet geológiája miatt.