Már a Paks II. után is érdeklődnek kínai befektetők 

A Paks II. atomerőmű-beruházás körül felmerült a kínai érdeklődés lehetősége, miközben a projekt több milliárd eurós drágulása és a tervezettnél későbbi indulás is egyre valószínűbbnek tűnik.

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Jákli Gergely interjújában utalt arra, hogy kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül, ami számos kérdést vet fel a projekttel kapcsolatban. A hazai energetikai szakma bizalmatlansága érzékelhető, hiszen a megkérdezett szakemberek inkább a kommunikációs üzenetek mögötti szándékokat próbálják megfejteni.

Az ár kérdése különösen érzékeny, hiszen a korábban kommunikált 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár változásának lehetősége felmerült. A nyugati nukleáris projektek költségnövekedése és az infláció hatása miatt a végső ár kihozatala nem lesz egyszerű feladat. A magyar kormány korábban betonbiztos árról beszélt, azonban a költségek változása miatt a végösszeg eurómilliárdos mértékben is növekedhet.

Az indulás időpontja kapcsán is eltérő információk terjengenek. A 2030-as évek elejére vagy közepére várható a beruházás befejezése, de a pontos időpont még bizonytalan. A Duna vízállásának változása is befolyásolhatja a projekt menetét, hiszen egy hatalmas alkatrész vízi úton történő szállítása kockázatokkal jár.

A kínai érdeklődés híre is felkeltette a figyelmet, bár egyesek szerint ez csupán üzenetként értelmezhető az orosz partner felé. A kínaiak már most is jelen vannak a nemzetközi nukleáris projektekben, és tapasztalataik hasznosak lehetnek a Paks II. projekt számára is. A kínai projektmenedzsment módszerei, amelyek a valós időben történő projektfigyelést teszik lehetővé, különösen előnyösek lehetnek egy ilyen nagyszabású beruházás esetében.

Az oroszok esetleges gyengülése miatt felmerült, hogy Oroszország részfeladatokat adhat át a kínaiaknak, bár ez egyelőre csak spekuláció. A kis moduláris reaktorok (SMR) terén Kína jelentős előrelépéseket tett, és a hazai nukleáris fejlesztésekbe is szeretnének bekapcsolódni.

A paksi projekt alkatrészgyártása és az üzemanyagellátás terén is történtek előrelépések. Szentpéterváron megkezdődött az egyik reaktortartály kovácsolása, és elkészült az olvadékcsapda, amely a projekt legnagyobb súlyú alkatrésze. Az irányítástechnika terén is várható előrelépés, bár a részletek még nem ismertek. Az üzemanyag tekintetében az orosz fűtőanyag használata kezdetben garantált, de a diverzifikációs törekvések későbbiekben megvalósulhatnak.

Összességében a Paks II. projekt továbbra is zöld lámpát kap az Európai Uniótól, de a következő évtized még számos fordulatot tartogathat.