Női vezetők elősegíthetik a zöld fejlesztéseket

Az EU Women Climate Leaders Network kezdeményezésének célja, hogy a női vezetők bevonásával növelje a környezetbarát innovációk számát a nagyvállalati szektorban. Kutatások szerint a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg.

Az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. A szervezetet az Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) hívta életre, és a nyitóeseményen közel félszáz női vezető képviselte az EU 27 tagállamát. A konferencián a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a pénzügyi szektor zöld átállásának kérdéseivel foglalkozó kutatók is előadást tartottak.

A szervezet legfontosabb célkitűzései között szerepel a magas szintű európai vezetők közötti kapcsolatok megteremtése és ápolása, a thought leadership-szemlélet kialakítása, a láthatóság javítása, valamint a tudatosság növelése az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a nemek közötti egyenlőség összefüggéseiről.

A női vezetők jelenléte egy szervezet élén felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni fellépést. Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a női tulajdonú vállalkozások nagyobb valószínűséggel törekszenek az energiahatékonyság növelésére, és vezetőik nagyobb valószínűséggel támogatják az éghajlat-politikai és fenntarthatósági intézkedéseket.

Az anyagi források és a vállalatvezetők nyitottsága mellett a nemi arányok tekintetében is kiegyensúlyozott vállalatokra jellemző, hogy beépítik a fenntarthatóságot innovációs erőfeszítéseikbe. Simon Anita szerint a nagyvállalatok felelőssége a környezetszennyezés és a klímaválság legnagyobb része, és az EU szabályozási rendszerében az utóbbi időben számos előírás és ellenőrzési program született, amelyeket ezek a cégek nem tudnak és nem is akarnak megkerülni.

Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. már 2008-as alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektet a környezetbarát működésre. Simon Anita elmondása szerint az ALTEO jelenleg 50 százalékban megújuló erőforrásból állítja elő a villamosenergiát, és jelentős potenciált lát a hulladékgazdálkodás energetikai szektorba való bevonásában is.

: Forrás: Portfolio.hu