Miért választják a külföldi munkavállalók Magyarországot?

Az ukrán munkaerő háború miatti csökkenése és az ázsiai dolgozók számának növekedése jellemzi a magyar munkaerőpiacot. A magasabb nyugat-európai bérek ellenére sokan mégis hazánkat választják, melynek okait cikkünkben ismertetjük.

Az ukrán dolgozók száma az orosz-ukrán háború óta jelentősen csökkent, és a magyar cégek egyre inkább az ázsiai munkaerőre támaszkodnak. A fülöp-szigeteki, vietnámi és kirgiz munkavállalók száma ugrásszerűen nőtt. Maier Dávid, a Terendo munkaerőközvetítő cég ügyvezetője szerint az ukrán állampolgárok számára a tartózkodási engedély megszerzése egyszerű, de a háború óta más országok is vonzóbb feltételeket kínálnak. Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy sok ukrán dolgozó Nyugat-Európába vándorol a magasabb bérek és juttatások miatt, vagy hazatér családi és hazafias okokból.

Az ázsiai munkaerő behozatala azonban nem egyszerű folyamat, a munkavállalási engedélyek megszerzése több hónapot is igénybe vehet. A magyarországi vállalatok nem csak a fizetéssel csábítanak, hanem szállással, étkeztetéssel és utazási bérlettel is kiegészítik az ajánlatot. Az európai munkáltatónál szerzett ajánlólevéllel az ázsiai munkavállalók jobb pozíciókat érhetnek el otthonukban.

A munkaadók és kölcsönzőcégek együttműködése a helyi önkormányzatokkal biztonságérzetet kelt a külföldi munkavállalókban. A munkavállalók elhelyezése is fontos szempont, a törvények szigorúan szabályozzák a szállások minőségét és a dolgozók elhelyezését. A megfelelő szállás hiánya elégedetlenséghez, kialvatlansághoz és magas fluktuációhoz vezethet.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók különösen népszerűek a magyar munkaadók körében, alacsony fluktuációjuk és magas képzettségük miatt. A külföldi munkaerő alkalmazásáról szóló új törvények a munkavállalók elhelyezését is szabályozzák, különösen a kisebb településeken. Az ideiglenes szállásoknak is meg kell felelniük a törvényi előírásoknak, és a munkaerőközvetítő cégek szerint a családiasabb hangulatú szállások váltak be.