Egy százalék – Norris életjelet adott magáról a futamgyőzelem után

Lando Norris, a McLaren 24 éves versenyzője hatodik Formula–1-es idényében, 110 nagydíjat és 15 dobogós helyezést követően vasárnap, Miamiban megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét.

Lando Norris 1999. novemberében, az angliai Bristolban született, és tehetséges családból érkezett: édesapja, Adam Norris 2016-ban a 18. leggazdagabb bristoli lakos volt. A versenyző tehetségének köszönhetően került a motorsport királykategóriájába. Karrierjét gokartozással kezdte, majd 2014-ben a brit Formula–4-es bajnokságban és az olasz, valamint az ADAC F4-ben is versenyzett, ahol a Carlin csapatban tíz rajtelsőséget, nyolc győzelmet és 15 dobogós helyezést ért el, így 42 pontos előnnyel nyerte meg a brit F4-es sorozatot.

Két évvel később a Toyota Racing sorozatban, a Formula Renault 2.0 Európa-kupában és a Formula Renault 2.0 NEC-ben is megmérette magát, mindhárom sorozatot megnyerte. A Formula–3-as Európa-bajnokságban is sikeres volt, ahol 53 pontos előnnyel szerezte meg a bajnoki címet.

A fordulópont

2018-ban a Formula–2-es szereplés következett, ahol az első futamán győzött, de összesítésben a második helyen zárt George Russell mögött. A McLarennél először teszt- és tartalékpilótaként kezdett, majd 2019-től már versenyzőként teljes szezont futott Carlos Sainz oldalán. A 2020-as szezonban a koronavírus-járvány miatt rövidült idény első futamán dobogós helyezést ért el, és a szezont kilencedik helyen zárt.

Daniel Ricciardo érkezése 2021-ben nem zavarta meg Norrist, aki az első tíz versenyén pontot szerzett, és az idény végén több pontot gyűjtött, mint az előző szezonban. A 2022-es szezonban Ricciardo még mindig nem illeszkedett be a csapatba, és Norris jóval előtte járt, végül a csapat bejelentette, hogy az ausztrállal nem hosszabbítanak, helyette Oscar Piastri érkezett.

Más szerepkörben – újoncból frontember

2023-ban Norris került a „nagy tesó” szerepbe Piastri mellett, és a csapatvezér szerepet akarta magára vállalni. Azonban a szezon elején az autó versenyképességével problémák adódtak, és a Bahreini Nagydíjon Piastri célba sem ért, Norris pedig csak a 17. helyen zárt. Egy hatalmas fejlesztési csomag után azonban a csapat teljesítménye jelentősen javult, és a Kanadai Nagydíjig tartó vesszőfutás után Norris és Piastri masszív pontokat gyűjtöttek, a McLaren pedig a Red Bull mögött a második erőt képviselte a szezon hátralévő részében.

A 2024-es szezonban Norris győzelemre érett, és a Miami Nagydíjon megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét, amelyet betegeskedő nagymamájának ajánlott fel. A győzelem után közösségi oldalán egy posztban „1% recovery” és „worth it” szövegekkel utalt arra, hogy a győzelmet alaposan megünnepelte.

Norris nemcsak a pályán, hanem azon kívül is népszerű, és aktívan használja a közösségi médiát, ahol 8,1 millió követője van Instagramon.

Formula–1, a vb-pontversenyek állása 6 futam után (még 18 van hátra):

versenyzők:

  1. Verstappen 136 pont
  2. Pérez 101
  3. Leclerc 98
  4. Sainz 85
  5. Norris 83
  6. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 41
  7. Russell 37
  8. Alonso 33
  9. Hamilton 27
  10. Cunoda 14
  11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 9
  12. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
  13. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
  14. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 5
  15. Ocon 1
  16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1

csapatok:

  1. Red Bull 237 pont
  2. Ferrari 189
  3. McLaren 124
  4. Mercedes 64
  5. Aston Martin 42
  6. RB 19
  7. Haas 7
  8. Alpine 1

Norris győzelme jelentős mérföldkő volt a karrierjében, hiszen 110 futam után állhatott a dobogó legfelső fokára, de a Formula–1 történetében nyolcan még nála is többet vártak erre a pillanatra. A legtöbb F1-es verseny, az első futamgyőzelem előtt Sergio Pérez nevéhez fűződik, aki 194 versenyhétvégén (190 rajt) után aratott győzelmet, míg Carlos Sainz 151 (150) versenyhétvége után ért el futamgyőzelmet.

Akik nem tudták/tudják átlépni az árnyékukat

A Haas német pilótája, Nico Hülkenberg már 212 versenyhétvégén indult el, és eddig győzelem nélkül áll. Sőt, mivel neki eddig a negyedik hely a legjobbja, így ő tartja azt a kevéssé felemelő rekordot, hogy a legtöbb futamon vett részt anélkül, hogy valaha dobogóra állhatott volna.

(Borítókép: Eva Marie Uzcategui/Anadolu via Getty Images)