Ukrajna nem állhat félre az Eurovíziós Dalfesztiváltól

Jamala, az Eurovíziós Dalfesztivál egykori ukrán győztese szerint Ukrajna számára végzetes hiba lenne, ha politikai okokból bojkottálnák a versenyt – számol be róla a Guardian.

A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Jamala véleményét osztotta meg az idei verseny körüli feszültségekről. Az énekesnő szerint Ukrajna számára nem lenne helyes döntés, ha politikai állásfoglalásként visszalépnének a versenytől. Az Eurovízióval kapcsolatos jelenlegi viták középpontjában Izrael áll, mivel több ország képviselői szeretnék kizáratni őket a versenyből, amíg nincs tűzszünet Gázában. Az izlandiak már jelezték, hogy ha ez nem történik meg, nem kívánnak részt venni a versenyen, és a svédek is tiltakoznak, több mint ezer svéd zenész írt nyílt levelet az Eurovíziót szervező Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU). A finnek és a norvégok is petíciókat indítottak, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy egy katonai megszállást folytató ország ne vehessen részt a versenyen. Az EBU azonban kijelentette, hogy nem fogják kizárni Izraelt, mivel az Eurovízió politikamentesnek tekintendő. Ennek ellenére két évvel ezelőtt mégis diszkvalifikálták Oroszországot, miután először azt állították, nincs bojkott.

Jamala hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára nem lehetséges, hogy politikai állásfoglalásként visszalépjenek a versenytől. Az énekesnő szerint Ukrajnának, különösen a háború idején, nem szabad feladnia egy ilyen fontos versenyt. Úgy véli, a világban zajló sok harc közepette nem könnyű fenntartani a figyelmet Ukrajnára úgy, hogy az emberek ne unják meg a háború híreit. Jamala szerint a művészek küldetése, hogy hangosak és kreatívak legyenek, új módszereket találjanak arra, hogy láthatóvá tegyék országukat.

Jamala 2016-ban az 1944 című háborúellenes dalával nyerte meg a versenyt, amelyben saját ükanyja deportálásáról énekelt, és amely az oroszok krími megszállása ellen állt ki.