Elképesztő visszaesés várható a benzin iránti keresletben

Idén akár 50 százalékkal is csökkenhet a globális kereslet a benzin iránt, ami jelentős hatással lehet az olajfinomítók árrésére az év második felében. A csökkenés oka részben az elektromos autók egyre növekvő népszerűsége Kínában és az Egyesült Államokban, valamint a koronavírus-járvány utáni fogyasztás normalizálódása.

A Wood Mackenzie elemzése szerint a benzin iránti kereslet növekedése 2020 óta a legalacsonyabb szinten van, és idén várhatóan csak 340 ezer hordóval nő, elérve a 26,5 millió hordót. Ez jelentős csökkenés a tavalyi 700 ezer hordós növekedéshez képest, mivel Kína közel áll a közlekedési üzemanyag-kereslet csúcspontjához, az Egyesült Államok pedig már túl is van ezen a ponton.

Sushant Gupta, a Wood Mackenzie elemzője szerint Kínában az elektromos járművek terjedése miatt idén csupán 10 ezer hordóval nőhet a kereslet.

A Rystad Energy tanácsadó cég becslése szerint a globális benzin iránti kereslet idén 26 millió hordó körül alakulhat, ami körülbelül 300 ezer hordóval több a 2023-as 700 ezer hordós növekedésnél.

A kínai Sinopec finomító 1,7 százalékos, azaz 3 millió tonnás kereslet-növekedést prognosztizál.

Az IEA előrejelzése szerint a csökkenő árak hatására az elektromos autók piaci részesedése Kínában idén elérheti a 45, Európában a 25, az Egyesült Államokban pedig a 11 százalékot.

India esetében a benzinfogyasztás 2025 márciusáig elérheti az új, 39,2 millió tonnás rekordot, ami közel 5 százalékos növekedést jelenthet a kormány becslései alapján.

Az Egyesült Államokban és Ázsiában idén 85 százalékkal nőtt a benzin árrése.