Mintha a tálibok építenék újjá a New York-i ikertornyokat – nem csillapodik a belgrádiak dühe

Óriási felháborodást váltott ki Szerbiában, hogy Donald Trump veje, Jared Kushner tervezi újjáépíteni a 1999-ben lebombázott szerb védelmi minisztérium épületét és környékét, ahol luxusszállodát, lakóépületeket és múzeumot kíván létrehozni.

A NATO által 1999-ben lebombázott védelmi minisztérium romjai és a környező ingatlanok 99 évre kerülnének Kushner használatába, aki a tervek szerint egy Trump Tower stílusú komplexumot hozna létre a helyszínen. A belgrádiak egy része felháborodását fejezte ki, mondván, ez olyan, mintha a tálibok építenék újjá a 2001-ben leomlott Világkereskedelmi Központ ikertornyait. A tervezett fejlesztés bevételének 22 százaléka a szerb államot illetné meg.

A projektben Mohamed Alabbar is részt venne, aki a dubaji Burdz Kalifa, a világ legmagasabb épületének megalkotója, és aki már tárgyalásokat folytatott Kushnerrel. Alabbar pozitívan nyilatkozott az együttműködésről, bár az esetleges partnerség részleteit nem tárta fel.

A védelmi minisztérium körüli ingatlanfejlesztés tervei már tavaly óta ismertek, Kushner pedig két céget alapított Delaware államban, amelyek a bérleti szerződés haszonélvezői lennének. A tervek nyilvánosságra kerülése után Kushner maga is megosztott néhány látványtervet az albán tengerparti és a belgrádi fejlesztésekről.

A petíció és a történelmi emlékek

A romok, amelyek egykor Jugoszlávia katonai hírszerzésének központját képezték, sok szerb számára a NATO bombázásának emlékeit őrzik. A városközpontban található többszintes épület maradványai évtizedek óta érintetlenek, annak ellenére, hogy a szerb kormány és a külügyminisztérium közelében helyezkednek el.

Donald Trump már 2013-ban érdeklődött a romok iránt, és Richard Grenell, Trump szerbiai és koszovói megbízottja négy évvel ezelőtt felmelegítette az ötletet. Azonban a szerbek nem fogadták lelkesen a tervet, és eddig több mint huszonegyezren írták alá azt a petíciót, amely a projekt leállítását követeli.