A kínai gazdaság lassulása ellenére is erős adatokat produkál

A kínai szolgáltatási szektor továbbra is bővül, bár a költségek emelkedése mellett enyhe lassulást mutat. Az új megrendelések növekedése és a vállalatok növekvő üzleti bizalma azonban a gazdaság tartós fellendülésének jele lehet.

A Caixin/S&P Global által közzétett adatok szerint a kínai szolgáltatási beszerzési menedzser index (bmi) áprilisban 52,5 értékre csökkent márciushoz képest, ami 16 hónapja tartó bővülést jelent. Ezzel egyidejűleg az új megrendelések bővülése felgyorsult, és az üzleti bizalom az év legmagasabb szintjére emelkedett, ami pozitív kilátásokat vetít előre a gazdaság számára.

Kína gazdasága az első negyedévben a vártnál gyorsabban nőtt, de számos kihívással, mint például az ingatlanpiaci visszaesés és a belső kereslet gyengesége, továbbra is szembe kell néznie. Wang Zhe, a Caixin Insight Group vezető közgazdásza szerint a gazdasági adatok összhangban vannak a feldolgozóipari és szolgáltatási bmi-adatokkal, amelyek több hónapon át bővülést mutattak.

Az új üzletek volumene tavaly május óta a legmagasabbra nőtt, részben a külföldi kereslet és a turizmus bővülésének köszönhetően. Az exportmegrendelések növekedése tíz hónapja nem látott mértékűre gyorsult, ami hozzájárult a vállalatok üzleti bizalmának javulásához.

A vállalkozások továbbra is költségnyomás alatt állnak az anyag-, munkaerő- és energiaárak emelkedése miatt, ami arra készteti őket, hogy magasabb árakat számítsanak fel ügyfeleiknek, miközben óvakodnak az újonnan megüresedett állások betöltésétől.

Az összetett bmi – amely mind a szolgáltatói, mind a feldolgozóipari ágazatot összesíti – 52,8-ra emelkedett márciushoz képest, ami 2023 májusa óta a leggyorsabb növekedést jelenti.

A Kínai gazdaság a járvány után stabil növekedésre törekszik, de az ingatlanszektor válságából eredő bizonytalanságok miatt hullámzó hatások tapasztalhatók. Bár az első negyedéves GDP-jelentés bizakodást keltett, a közgazdászok szerint a gyors növekedés még távol van.

Elemzők úgy vélik, hogy strukturális reformokra és nagyobb ösztönző intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy Kína gazdasága erős és fenntartható növekedést mutathasson be.

: Forrás: Reuters